Cache legen Internet Explorer Windows 7

Regelmatig komt het voor dat een klant een pagina aan laat passen, maar de wijzigingen niet of niet correct te zien krijgt. Dit komt doordat browsers de bestanden van de pagina’s bewaren in het zogenaamde cache-geheugen (spreek uit: kesj-geheugen).

Wanneer de pagina opnieuw wordt opgevraagd, laat de browser de ‘oude’ pagina zien door de bestanden uit zijn cache-geheugen te putten. Het idee hierachter is dat dit sneller gaat en het netwerk en de server minder belast.

Verversen met F5

Gebruik je Internet Explorer, dan kun je met de F5-toets de pagina ‘verversen’, maar in de praktijk wordt dan vaak toch nog in het cache-geheugen gekeken. Soms wordt wel de HTML ververst, maar niet de rest van de bestanden, zoals Flash animaties, afbeeldingen en cascading style sheets.

Je kan bij de instellingen van Internet Explorer (Tools/Internet Options/Browsing history/Settings) instellen dat je bij elk bezoek aan de webpagina de pagina opnieuw wil laden, maar ook hier is de praktijk dat dit vaak niet werkt.

Soms helpt het om de browser helemaal af te sluiten en opnieuw te starten. Wat echt helpt is het handmatig legen van de cache, hoewel dit wat omslachtiger is.

Het legen van de cache in Internet Explorer voor Windows 7

Open een window in Internet Explorer en navigeer naar de URL van je keuze. Kies rechtsboven in de menubalk ‘Tools’ en vervolgens het submenu ‘Internet Options’.

Kies eerst Tools, submenu Internet Options

Het pop-up venster Internet Options verschijnt. Controleer of het eerste tabje voorop staat en klik op ‘Delete’.

Kies uit het eerste tabje 'Delete'

Er verschijnt een tweede pop-up venster genaamd ‘Delete Browsing History’, oftewel het verwijderen van de door de browser opgeslagen bestanden. Controleer of in ieder geval het tweede hokje aangevinkt is: Temporary Internet Files, oftewel Tijdelijke Internet Bestanden. De rest is optioneel en voor ons doel, het verversen van de pagina, niet belangrijk.

Cache legen van IE windows 7 stap 3: Verwijderen van tijdelijke internet bestanden

Sluit tenslotte af met ‘OK’. De cache is nu geleegd maar je kijkt nog steeds naar de oude pagina aan! Druk dus op F5 om de pagina te verversen of sluit het venster en open een nieuwe en vul de URL opnieuw in.

IE Window 7 cache legen laatste stap

Geef een antwoord