4K videokaart voor een Mac Pro 2008

Nu ik een 40 inch Philips BDM4065UC monitor in huis heb, wil ik die niet alleen gebruiken met m’n retina MacBook Pro late 2013. Ook met m’n oudere Mac Pro early 2008 zou het prettig werken zijn met een 4K scherm. De NVIDIA GeForce 8800GT was in 2008 nog een flinke grafische kaart met zijn maximale WQXGH resolutie van 2560×1600 pixels, maar deze kan geen UHD 4K monitor van 3840×2160 pixels aan. De vraag is dan ook: Welke 4K videokaart voor een Mac Pro 2008?

De specificaties van de Mac Pro

Laten we eerst kijken naar de relevante specificaties van de Mac Pro 2008:

 • De data-interface
 • De voeding
 • De ruimte in de machine
 • Drivers en softwarematige ondersteuning

Volgens de specificaties heeft het moederboord van de Mac Pro 3,1 een PCI Express 2.0 data-interface met twee X4 en twee X16 connectoren.

De voeding is een royale 980 Watt waarvan de helft niet gebruikt wordt: De CPU’s gebruiken volgens Apple nooit meer dan 350 Watt totaal en de vier harde schijven zijn 10 Watt per stuk maximaal vermogen. De GeForce 8800 GT is 105 Watt. De BluRay-brander en SSD heb ik niet opgezocht maar gebruiken maar een paar Watt. Er blijft dus in theorie zo’n 475 Watt over, meer dan genoeg voor een stevige grafische kaart. Echter, een PCI slot is maar goed voor 75 Watt. Er zijn nog twee extra 6-pins aansluitingen die je kan gebruiken om kaarten van meer vermogen te voorzien, samen dus 3 x 75 = 225 Watt. Meer is mogelijk, maar dan moet je waarschijnlijk een externe voeding erbij nemen. Anderzijds kun je er van uit gaan dat een kaart genoeg vermogen krijgt en je Mac genoeg kan leveren, zolang je de benodigde 6-pins aansluitingen gebruikt.

De Mac Pro heeft ruimte voor vier ‘full size’ PCIe kaarten. Dat geeft dus alle ruimte, ook voor de grootste videokaarten en in theorie zelfs een SLI.

Mac OS X stuurt grafische kaarten op een andere manier aan dan Windows. DirectX met name, werkt alleen op Windows. OS X heeft ook eigen drivers. Er zijn speciale ‘Mac’ versies van sommige oudere kaarten, die vaak een stuk duurder zijn. Gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer kaarten waarvoor al in OS X drivers zijn meegegeven of waar de fabrikant drivers voor beschikbaar stelt, maar dit is niet vanzelfsprekend. Controleer dit dus van tevoren. Veel kaarten werken wel maar ondersteunen fabriekswege geen EFI waardoor je dan tijdens het opstarten een zwart scherm ziet.

De specificaties van de monitor

De Philips BDM4065UC monitor ondersteunt zoals gezegd UHD 4K op 30 en 60 Hz.  De monitor heeft twee HDMI (1.4) ingangen, een Display Port 1.2 en mini-Display Port waaruit we kunnen kiezen om hem aan te sluiten op de videokaart.

HDMI 1.4 kan maximaal 30 Hz doorgeven op 3840x2160p. Hierbij staat ‘p’ voor progressive, oftewel elke keer als het beeld ververst wordt, wordt het helemaal opnieuw opgebouwd. In tegenstelling tot interlaced waarbij beurtelings de even en de oneven beeldlijnen worden ververst. Aangezien beweging vloeiender oogt bij 60 Hz, ligt het daarom voor de hand om voor Display Port te kiezen.

De eisen aan de videokaart

Een wat betere videokaart gebruikt betrekkelijk veel vermogen en wordt daardoor behoorlijk warm als hij flink moet werken. Denk daarbij aan 3D-games en videobewerking, want als je je mail leest hoeft je videokaart niet veel te doen. Veel kaarten hebben daarom een actieve koeling met één of meer ventilatoren, die harder gaan draaien naarmate de kaart te warm dreigt te worden. De ene koeling maakt daarbij aanzienlijk meer geluid dan de andere. Het aantal decibel dat een kaart produceert is daarom een factor die meeweegt bij het kiezen van een videokaart.

Tenslotte kan het stroomverbruik behoorlijk verschillen. Oudere kaarten zijn vaak minder efficient. Ze gebruiken meer stroom en produceren daardoor meer warmte (en dus vaak zonder dat daar meer snelheid tegenover staat.

Videokaarten vergelijken

Er zijn honderden verschillende videokaarten die in een Mac Pro 2008 passen. Kaarten uit de GTX 5xx serie of lager ondersteunen geen 4K dus die vallen sowieso af. Het is verleidelijk om te kijken naar de nieuwe kaarten zoals de Nvidia varianten van de GTX 960 die op het moment van schrijven net uit zijn. Anderzijds hebben de GTX kaarten van de laatste jaren met hun PCI Express 3.0 interface veel betere specificaties dan de Mac Pro 2008. De kaart kan in een Mac Pro 2008 dan nooit de prestaties leveren waar je voor betaalt. Aangezien de videokaart van een nieuwe(re) Mac Pro, zoals de Mac Pro 2013 waarschijnlijk alleen met een heel ander type, externe Thunderbolt videokaart te overtreffen is, heeft het geen zin heeft een kaart ‘op de groei’ te kopen.

Sterker nog: De PCI Express 2 en PCI Express 3 ‘PC’ videokaarten worden niet gebruikt op PCI 2 en 3 snelheid, maar op ‘PCI 1.0’ snelheid, doordat de EFI dit niet ondersteund.

Hierdoor maakt het waarschijnlijk niet zo veel uit of je voor een GTX 650, GTX 660, GTX 670 of wat voor kaart GTX kaart dan ook kiest, op één uitzondering na, waarover hieronder meer.

Op moment van schrijven kosten een nieuwe GTX 660 en GTX 670  kaart minimaal € 170, respectievelijk € 350. Dan is het jammer dat je veel van de potentiële snelheid niet gebruikt. Ik vond een tweedehands GTX 660 voor € 75 op marktplaats.

GTX 680 Mac Edition of ‘flashed’

Het is overigens wel mogelijk om betere prestaties te krijgen, middels een ‘Mac Edition’ GTX 680. Ook is het mogelijk een gewone / PC GTX 680 te laten flashen. Dit wil zeggen dat de software wordt aangepast zodat de Mac bij het opstarten de kaart herkent en de juiste drivers laadt. Een GTX 680 ‘flashed’, 2 GB kost op dit moment zo’n $ 300 op Ebay, inclusief verzenden.

Een geflashte PC-versie GTX 680 met 4 GB kost zo’n $ 385 – 450. Volgens het forum van MacRumors.com is het niet zo moeilijk om zo’n kaart zelf te flashen. Dat zou betekenen dat je flink kunt besparen, want een gebruikte GTX 680 met 4 GB is daar al te vinden voor $270, inclusief waterkoeling. Ook worden er wel GTX 770 kaarten geflashed en als 680 aangeboden, die presteren hetzelfde, zijn zelfs nog iets efficiënter qua stroomverbruik.

Dit is alleen een zinnige investering als je daadwerkelijk ‘zware’ spellen speelt of iets met 3D- of video-rendering doet want voor gewoon desktop gebruik en video afspelen voegt het weinig toe.

CUDA

Dan is er nog CUDA, een feature die je alleen op nVidia-kaarten tegenkomt. Simpel gezegd komt het er op neer dat software die dit ondersteunt zoals Adobe CS6 / CC dan een stuk sneller werkt. Voor niet-standaard kaarten moet je zelf een CUDA driver installeren om hiervan gebruik te kunnen maken.

2 gedachtes over “4K videokaart voor een Mac Pro 2008”

 1. Beste beeldbuijs,

  Wat ontzettend fijn, zo’n duidelijk verhaal.
  Ik ben al lange tijd op zoek naar een betere videokaart voor mijn MacPro3,1 2,8GHz Quad-Core (begin 2008) maar ik zie door de bomen het bos niet meer.
  Dit artikel is behoorlijk verhelderend, echter voor mij weer net een stapje too much, omdat ik geen 4K beeldscherm heb.hoef.
  Ik vroeg me af of ik je via deze blog(?) om advies zou mogen vragen.
  Om je antwoord niet af te wachten zet ik mijn vraag hier gewoon neer…
  Er hangen aan m’n Mac 2 monitoren een 23″ Cinema Display van Apple en een kleine 19″ acer (die aan vervanging toe is)
  Ik werk veel met photoshop (grote bestanden) en doe ook veel 3D dingen, dus veel renderen.
  Photoshop geeft nu al aan dat de 3D functie niet gebruikt kan worden met mijn huidige ATI Radeon HD 2600 XT dus updaten is behoorlijk noodzakelijk aan het worden.
  Een vriend van me raadde me de GeForce 8800 GT 512 aan (daar schrijf jij ook over) maar, hoe kom je daar tegenwoordig nog aan, de meeste die ik zie zijn pv versies volgens mij.
  Kortom, ik ben een stuk wijzer ondertussen maar begrijp er nog steeds geen snars van.
  Idealiter had ik graag iemand die me kon vertellen dit of dat moet je aanschaffen (en dan geen kaart van honderden euro’s liefst) en me ook nog weet te vertellen wáár ik dat dan (betrouwbaar) kan kopen.
  Stiekem hoop ik dat jij zo’n persoon bent 🙂
  Zo niet, even goede vrienden natuurlijk, ik besef dat ik een behoorlijk oneervol verzoek bij je neerleg.

  Met vriendelijk groet
  Jack R.

  Ik las trouwens laatst dit:
  “Je kan sinds 10.8.4 of 5 windows videokaarten gebruiken in je mac pro, sommige hebben extra voedingskabels nodig, daarvoor kan je een pcie 6pin naar 6pin kabel gebruiken, Apple heeft namelijk stilletjes de drivers voor nvidia en amd videokaarten verwerkt in 10.8 Over het algemeen is het beter om voor een nvidia kaart te gaan aangezien die betere ondersteuning heeft en cuda cores biedt voor betere prestaties in bijvoorbeeld Adobe programmas,

  ik heb zelf een GTX 650 2 gb in me mac pro van 2008 draaien en het werkt perfect, het enige wat je moet onthouden is dat als je een windows videokaart gebruikt je geen apple opstartscherm te zien krijgt(windows videokaarten ondersteunen nog geen uefi). Dus je zet je mac aan en je krijgt een zwart scherm te zien totdat je mac opstart. ”

  Is dat echt zo? kan ik tegenwoordig (ik draai op Yosemite) iedere kaart erin stoppen, en alles wat ik mis is het opstartsymbooltje !?!

 2. Eigenlijk staat alles al in het artikel hierboven, want ook al wil je geen 4K monitor gebruiken, je hebt in feite ongeveer hetzelfde probleem. Dus:

  Ja, vrijwel alle kaarten die er in passen doen het. Voor de zekerheid kun je hem online / postorder kopen, dan heb je het recht om hem binnen een aantal dagen terug te sturen. Koop je in een ‘echte’ winkel of tweedehands van een particulier dan kun je dat proberen vooraf af te spreken, want dan heb je dat recht niet.

  De ATI Radeon HD 2600 XT is de kaart die er standaard in zat in 2008. De GeForce 8800 GT 512 was toen de ‘optionele’ c.q. ‘Built To Order’ zwaardere kaart. Allebei geen krachtpatsers meer naar 2015 begrippen. Ik zou geen 8800 kopen omdat je voor een klein bedrag al een veel snellere nieuwe of tweedehands GTX of andere kaart kan kopen. Zelfs een heel recente GTX 960 past en werkt, alleen is het zonde van je geld omdat je Mac Pro 2008 geen PCIe 2 of 3 ondersteunt. Je kan dus net zo goed een eenvoudigere PCIe ‘1’ (al bestaat ‘1’ officieel niet) kopen. Tenzij je nu al weet dat je die kaart later in een andere machine gaat gebruiken die wel sneller kan.

  Let er wel op dat je een kaart kiest met de juiste connectoren, zowel naar je monitor toe, als dat hij in de PCIe sleuf van je Mac Pro moet passen.

  Afhankelijk van de engine die je 3D-programma gebruikt, kun je kiezen voor een kaart die een bepaalde grafische versnelling ondersteund. Omdat je ook Photoshop veel gebruikt, ligt Cuda voor de hand.

  Als je toch een andere kaart uitzoekt, neem dan geen 1 GB maar een 2 GB uitvoering, want dat kan nog wel wat verschil uitmaken en kost nauwelijks meer. (Meer VRAM mag ook natuurlijk maar zal minder verschil maken)

  Enige nadeel van PC-kaarten is inderdaad dat je geen opstartscherm ziet. Dat lijkt overbodig als je toch automatisch inlogt op altijd dezelfde gebruiker maar je hebt dan ook geen inlogscherm voor gebruikers. Aangezien je voor je oude ATI 2600 toch nauwelijks geld meer krijgt, is het geen gek idee om die achter de hand te houden voor zulke gevallen.

  Als je hele dagen je computer aan hebt staan, verdien je een nieuwe kaart trouwens in een paar jaar al terug door de lagere stroomkosten. Hij geeft daardoor ook stukken minder warmte af.

  Succes ermee en laat anders nog even weten hier wat het geworden is?

Geef een antwoord