Verwarring over IMAP mappen

IMAP is het protocol waarbij je je email de mailserver laat staan en daar centraal beheert, vanaf je PC, tablet of smart phone. Gooi je een mailtje in de prullenmand, dan hoef je dat dus maar één keer te doen. Daarna synchroniseren alle andere apparaten automatisch hun mail.

Onderdeel van de IMAP conventie is, dat er speciale mappen zijn voor Concepten, Verzonden, Spam en Prullenbak, maar mailprogramma’s begrijpen vaak niet welke lokale map hoort bij welke map op de mailserver. Bijvoorbeeld dat Concepten gekoppeld moet worden aan Drafts.

Dit probleem is niet helemaal op te lossen omdat zowel de mailserver als de mailprogramma’s de namen van hun speciale mappen niet willen aanpassen. Ook kun je ze niet verwijderen, maar in dit artikel leg ik uit hoe je in ieder geval gelijkwaardige mappen aan elkaar kunt koppelen zodat je daar geen last van hebt.

OS X Mail

Stel je mailaccount in op je desktop client – als je die wil gebruiken – en controleer of je mail kunt versturen en ontvangen. Maak een map met de naam Spam aan als je een eigen spamfilter zoals SpamSieve gebruikt.

Let op: Zolang je geen concept-mailtje maakt, maakt Mail geen Concepten map aan voor dat account! Dat geldt voor meer speciale mappen zoals Verstuurd en Prullenmand en Archief. Verzend dus tenminste één mailtje, stuur er een naar de archiefmap via het Mail menu, gooi er een weg zodat er een prullenmand wordt aangemaakt en bestempel een mailtje als Ongewenste reclame (als je die functie gebruikt tenminste) anders kun je de juiste mappen niet koppelen.

Controleer of bij Systeemvoorkeuren / Internetaccounts / Geavanceerd / Voorvoegsel pad: INBOX staat ingevuld, anders koppelt Mail de speciale mappen van de server niet aan zijn eigen mappen, maar toont ze in de inkomende mail map.

INBOX voorvoegsel pad

De mappen op de webmail / mailserver

roudcube instellingen voor speciale mappenspeciale mappen kiezen IMAPLog in op je webmail. In Roundcube ziet dit er bijvoorbeeld uit zoals hierboven. Klik op Instellingen (tandwieltje rechtsboven) en daarna in de tweede kolom op Speciale mappen. Koppel gelijkwaardige mappen aan elkaar. Simpel gezegd zijn de juiste mappen, de submappen van de inbox. Aan de namen heb je weinig houvast omdat ze hier anders getoond worden dan in Mail (omdat het speciale mappen zijn)

In dit geval koppelde ik:

  • Concepten aan Drafts (ook al heet Drafts ‘Concepten’ in Mail)
  • Verzonden aan Send Messages
  • Spam aan spam (met een kleine letter ‘s’ ook al heb ik die Spam genoemd in Mail)
  • Prullenbak (ook al heet die geen Trash maar Prullenmand in Mail)

En vergeet niet op Opslaan te klikken.

iPhone en iPad oftewel iOS Mail

Controleer eerst of bij Instellingen / Mail / Accounts / [mailadres waar het om gaat selecteren] / Geavanceerd / Inkomend-instellingen / Voorvoegsel IMAP-pad INBOX al ingevuld staat. Vul dit desnoods alsnog in.

Op hetzelfde scherm kun je zien waar de mappen in Mail op je iPhone naar verwijzen: Concepten, Verstuurd, Verwijderd en Archief moeten weer naar dezelfde mappen verwijzen als hierboven in de webmail.

Ga daarna terug naar (linksboven) < Account en kies daar Gereed (rechtsboven) om deze instellingen op te slaan.

Geef een antwoord