Scherm delen in Skype en iChat

‘Share screen’ oftewel ‘scherm delen’ is buitengewoon handig als je iemand op afstand wil helpen met een computerprobleem. Zo onderhou ik de iMac van m’n ouders regelmatig vanachter mijn eigen scherm.

Eerst gebruikte ik daar Apple Remote Desktop (ARD) voor, maar het is in OS X Snow Leopard ook mogelijk met het meegeleverde iChat. iChat kon al chatten (live tekst uitwisselen), audio chat (bellen) en video chat (beeldbellen, video conferencing) en bied nu dus ook de mogelijkheid tot Scherm Delen, oftewel meekijken op elkaars beeldscherm.

Overigens kan maar één van de twee deelnemers op het scherm van de ander kijken op hetzelfde moment, waarschijnlijk om verwarring te voorkomen. Gebrek aan netwerksnelheid zal ook een rol spelen.

Verschillende keren lukt het niet een scherm te delen. Eerst een audio of videochat doen en dan alsnog scherm delen bleek soms te helpen. Heel apart.

Hoewel het niet uit zou moeten maken, heb ik de indruk dat andere programma’s zoals Skype, Adium en MSN Messenger beter uit kunnen staan.

Uiteindelijk lijkt het vooral uit te maken of ik bluetooth aan heb staan. Dit lijkt triviaal maar maakte toch het verschil.

Geef een antwoord