Rookwolk boven Flakkee

Derde rookwolk aan de horizon boven Goeree-Overflakkee in 2011

Voor de derde keer dit jaar is er een enorme rookwolk die vanaf Oude Tonge, Flakkee goed te zien is. Na de branden op Moerdijk is het nu de Kalthoutse Heide die in de fik staat. De andere branden waren alleen aan de horizon te zien, maar deze is ook goed te ruiken, zelfs binnen in huis. Uiteraard verzekert de brandweer dat er ‘geen gevaar voor de gezondheid is’. Aangezien ze dat altijd zeggen, ook bij een grote chemische brand of bij veel asbest, hecht niemand daar nog waarde aan.

Rookwolk van de Kalmthoutse Heide boven Flakkee

 

De rookpluim lijkt vanaf Flakkee gezien van ergens tussen Steenbergen en Dinteloord te komen, maar komt in werkelijkheid dus van de Kalmthoutse hei. Vandaag is het vuur weer opgelaaid door de harde wind. Er is al 325 hectare hei verbrand, zo’n 650 voetbalvelden.

Brand bij palletbedrijven Zevenbergen

Nog geen week geleden, op zaterdag 14 mei, brandde er nog een grote voorraad houten pallets af in Zevenbergen. Dat was toen heel goed te zien vanaf Oude Tonge, maar niet te ruiken omdat de wind de andere kant op stond.

Rookwolk van de brand bij Zevenbergen vanaf Oude Tonge gezien

Maar dat is allemaal nog klein bier in vergelijking met de brand bij Chemiepack op 5 januari. Gisteren kwam een expert met de opmerking dat die brand nooit met water geblust had mogen worden. Dat staat ook, onder andere, in het nood-scenario dat de brandweer zelf heeft opgesteld. Dat is dan voor de overheid blijkbaar mede aanleiding om de kleine, vrijwillige brandweerkorpsen samen te voegen naar grotere, professionele, regionale brandweerkorpsen.

Geef een antwoord