Wacom Intuos2 voorkeuren OS X 10.10 Yosemite

Bij het updaten naar Mac OS X 10.10 Yosemite worden de instellingen van het Wacom-tablet voorkeurenpaneel voor de Wacom Intuos2 teruggezet naar de fabrieksinstellingen.
Je krijgt de foutmelding:

OS X Yosemite Incompatibele software Wacom Tablet melding bij updatenIncompatibele software
De volgende software die op uw oude Mac is gevonden, is incompatibel met deze versie van OS X en is niet gemigreerd.Wacom Tablet Preference
Wacom Tablet Preference: deze versie van Wacom Tablet Preference is niet compatibel met deze versie van OS X.

Erger is dat het regelpaneel niet meer wil laden: Je kan het Intuos2 niet meer instellen naar je eigen voorkeuren.

Als je in Systeemvoorkeuren het voorkeurenpaneel Wacom-tablet aanklikt, verschijnt de foutmelding Voorkeurenfout. Het voorkeurenpaneel ‘Wacom-tablet’ kan niet worden geladen.foutmelding voorkeurenfout Wacom Intuos2 driver

Voorkeurenfout
Het voorkeurenpaneel ‘Wacom-tablet’ kan niet worden geladen.

Hierdoor kun je de voorkeuren van je Wacom tablet niet meer aanpassen.

 • Wil je je Wacom pen in muis-modus gebruiken, dan heb je dus pech.
 • Stoor je je bijvoorbeeld aan de irritante ‘dubbelklikafstand penpunt’ instelling waardoor je cursor hapert als je iets aanklikt in de Finder, dan is ook dat niet meer aan te passen.
 • Instellingen zoals dubbelklikken of rechtsklikken via de knopjes op de zijkant van de Wacom pen kun je niet meer veranderen, etc.
Achtergrondinformatie: De reactie van Wacom
Wacom schrijft op haar forum desgevraagd, dat ze geen tijd en mensen hebben om het voorkeurenpaneel te repareren. De Wacom Intuos2 wordt sinds OS X 10.7 al niet meer ondersteund. Zo bekeken is het is dus meer geluk dan wijsheid dat het controle paneel nog tot 10.10 gewerkt heeft. De Intuos2 wordt dan ook al tien jaar niet meer gemaakt. Toch valt uit de vele verontwaardigde reacties op het gebruikersforum van Wacom op te maken, dat er nog heel wat Intuos2 tablets in gebruik zijn. Dat is ook niet zo vreemd. Met name de professionele modellen Wacom tablets kosten al gauw € 300 of meer voor een ‘medium’ formaat. Dan mag je verwachten dat het een degelijk apparaat is, wat lang meegaat.

De ware reden lijkt dan ook meer van economische aard. Wacom verdient natuurlijk liever wat aan de verkoop van een nieuwe tablet dan dat ze kosteloos meewerken aan het bruikbaar houden van de oude driver.

Toch lijkt het een beetje flauw van Wacom. De Intuos2 driver werkt namelijk nog prima. Het is ‘alleen’ het voorkeurpaneel wat niet meer wil laden.

Wacom Intuos2 voorkeuren OS X 10.10 Yosemite

De oplossing is wat omslachtig, maar betrekkelijk eenvoudig uit te voeren en werkt ook met andere Wacom tablets:

 1. Heb je toegang tot een Mac waar een oudere versie van OS X dan 10.9 op draait, dus bijvoorbeeld OS X 10.8 Mountain Lion, OS X 10.7 Lion of OS X 10.6 Snow Leopard, die ik gebruikt heb. Heb je dat niet, dan kun je zo’n oudere versie van OS X installeren op een externe harde schijf of zelfs een USB-stick. Een USB-stick is wel wat langzamer.
 2. De-installeer eerst alle andere Wacom drivers, als die er nog op staan.
 3. Installeer de meest recente driver. Aangezien die niet meer ge-update is dit in het geval van de Intuos2 de Wacom Driver 6.2.0w4: WacomTablet_6.20w4.dmg. Op de wat rommelige archiefpagina’s van Wacom ook wel 620w4 genoemd. Deze driver is ten tijde van OS X 10.7 uitgegeven, maar deze werkt in ieder geval vlekkeloos van OS X 10.6.3 tot en met OS X 10.9.
 4. Koppel je Wacom tablet aan je ‘oude’ Mac installatie.
 5. Wacom tablet systeemvoorkeuren dubbelklikafstandWacom tablet systeemvoorkeuren in muismodusOpen de Systeemvoorkeuren > Wacom en stel je Wacom tablet in zoals je gewend bent. Ik wil bijvoorbeeld mijn pen in muis-modus, de versnelling uit en zonder dubbelklikafstand.
 6. Wacom tablet hulpprogramma voorkeuren backuppen en terugzettenStart het Wacom tablet-hulpprogramma in Programma’s > Wacom-tablet > Wacom tablet-hulpprogramma. Klik op de knop Back-up… en bewaar het voorkeuren-bestandje. Geef het een naam die voor jou logisch klinkt. Zet ze over naar je OS X 10.10. Yosemite Mac, bijvoorbeeld via een USB stick.
 7. Start op Yosemite weer het Wacom tablet-hulpprogramma. Klik op de knop Herstellen… en kies de instellingen die je op je ‘oude’ OS X installatie hebt gemaakt. Klaar!

Als je een tip of opmerking hebt hoor ik het graag!

Als je je pen op muismodus wil zetten met de hierboven getoonde instellingen, kun je mijn Preferences-Wacom-Intuos2-pen-in-muismodus-zonder-dubbelklik voorkeurenbestand gebruiken.

Geef een antwoord