WiFi valt steeds weg

UPC heet al jaren Ziggo en ook de naam van de router die je bij een abonnement krijgt is al een paar keer veranderd. Nu heet hij bijvoorbeeld Connectbox. Toch kunnen er nog steeds goede redenen zijn om de router in bridge mode te zetten. Daarom laat ik dit artikel in het archief staan.

Valt uw UPC WiFi verbinding steeds weg en heeft u een Cisco EPC3925 modem/router? Dat ligt waarschijnlijk niet aan uw computer, tablet of smart phone maar aan de Cisco EPC3925 router. Als u een paar tests doet met ping zult u zien dat de WiFi zelf meestal een stabiele verbinding geeft, net zoals de bedrade verbindingen via ethernetkabel stabiel zijn. Het probleem is dat de verbinding tussen het draadloze gedeelte van de router en de buitenwereld regelmatig wegvalt. Soms komt de verbinding spontaan weer terug na 10 seconden of langer, maar sommige UPC-klanten moeten eerst hun computer of zelfs modem herstarten voor ze weer kunnen internetten.

De helpdesk van UPC geeft officieus een oplossing, maar officieel weten ze van niets. Jammer, want uiteraard hebben heel veel klanten hebben hier last van. De oplossing is eenvoudigweg het vermijden van de ingebouwde WiFi optie. Dit kan door alle verbindingen via ethernetkabels te laten lopen. Dit is voor iPhones, iPads en dergelijke smartphones en tablets geen optie omdat die geen ethernet-aansluiting hebben en alleen met WiFi werken. De enige echte oplossing is dan ook het gebruik van een aparte WiFi router.

Maak een stabiele WiFi verbinding in huis

Voor een stabiele internetverbinding in huis of kantoor heeft u nodig:

 • Een extra, losse router met uiteraard WiFi functie. Kies er één met ethernetaansluiting en gebruik die om de router te verbinden, want draadloze routers die ook draadloos hun verbinding met internet maken, zijn veel langzamer en de kans op storing is ook veel groter.
 • Let daarnaast op de protocollen die ondersteunt worden. Van oud naar nieuw en van langzaam naar snel zijn dit 801.11a, 801.11b, 801.11d, 801.11g, 801.11n en 801.11ac. De goedkopere routers ondersteunen vaak niet de nieuwere varianten n of ac, maar goedkopere smart phones en tablets ondersteunen vaak ook nog niet de nieuwste WiFi standaarden. Misschien wilt u toch iets meer uitgeven zodat voorbereid bent voor de volgende generatie draadloze hardware.
 • Een ethernetkabel om de UPC modem/router met de losse router te verbinden. Neem een UTP CAT5e kabel of beter.

De UPC Cisco EPC3925 in Bridged Mode zetten

 • Reset de door UPC geleverde Cisco EPC3925 router door een paperclip of iets dergelijks een seconde of 5 in het gaatje van de reset-knop te drukken, tot de LEDs aan de voorkant reageren.
 • Wacht tot de verbinding met internet, c.q. de server van UPC weer helemaal opgebouwd is. Dit kan tot 15 minuten duren. Intussen kunt u de volgende stap voorbereiden:
 • Maak, bij voorkeur via een ethernetkabel, verbinding met de web-interface van het administrator panel van het modem via http://192.168.1.1 en log in. De inlog is ook ge-reset dus de veldjes leeg laten en op [Log In] klikken.
 • UPC-Cisco-EPC3925-modem-router-modeKies uit het hoofdmenu Administration, submenu Management en klik dan het pull-down menu ‘Working Mode: Router Mode’ aan en verander dit in Bridge Mode
 • Klik op Save Settings om de bridged mode instelling door te voeren. Het duurt enkele ogenblikken voor de router deze nieuwe instellingen overgenomen heeft. Wacht hier niet op, maar haal meteen de ethernetkabel(s) los, nog voor de router herstart is. Lukt dit niet, laat dan de router eerst rustig herstarten, zet hem daarna een minuut uit en start op zonder verbonden ethernetkabels. De router zal namelijk de eerste verbinding voor de te koppelen router aanzien.
 • Sluit alleen de ethernetkabel naar de tweede draadloze router aan. Plaats deze bij voorkeur op een centrale plaats in het pand. Dat wil zeggen: Centraal ten opzichte van de posities vanwaar de WiFi gebruikt zal worden. Vaak werkt de router al ‘out of the box’ maar lees vooral de gebruiksaanwijzing om optimaal gebruik te maken van uw draadloze internetverbinding.

Bridged mode

De UPC modem/router fungeert nu puur als modem, niet meer als router. De internetverbinding wordt als het ware meteen doorgegeven aan de tweede draadloze router. Alleen deze tweede WiFi router beheert nu het lokale netwerk. Dit voorkomt dat de UPC router ook maar iets aan de instellingen verandert en daarbij de WiFi verbinding iedere keer verbreekt.

Wilt u later de UPC EPC3925 router weer terugzetten op Router Mode of een instelling veranderen, dan kan dat door vanaf het lokale netwerk het administrator panel te benaderen op http://192.168.100.1 te benaderen. Bedenk dat u dan de tweede router los moet koppelen of anders in moet stellen, want twee routers die allebei het lokale netwerk proberen te beheren, dat gaat meestal niet goed.

WiFi-router aansluiten en instellen in bridged mode

Een losse WiFi-router geeft een beter draadloos netwerk. Ik weet niet waar het precies aan ligt maar verschillende UPC-monteurs zijn deze mening toegedaan, op fora wordt dit regelmatig beweerd en het is ook mijn ervaring. Er zijn allerlei WiFi-routers en hun interface is vaak net een beetje verschillend. Met name de gebruikte termen en al dan niet merk-gebonden benamingen verschillen vaak net genoeg om verwarrend te zijn. Ik heb hiervoor een Apple Airport gebruikt. Ik zal daarom de instellingen tonen die hier goed werken.

 • Om te beginnen verbind je de Cisco modem/router via een ethernetkabel met de WAN-poort van de Airport router. De WAN-poort is te herkennen aan een afwijkend icoon, bestaande uit acht stippen in een cirkel. Aan de kant van de Cisco modem/router maakt het niet uit welke ethernetpoort je kiest. Zolang er maar geen andere apparaten via ethernet verbonden worden.
 • Vervolgens zet je beide routers aan. Als ze opgestart zijn maak je contact met het draadloze netwerk van de Airport. Start vanaf je Mac, iPad of iPhone het Airport Configuratieprogramma. Dubbelklik op je Airport om de instellingen tevoorschijn te halen.
 • Het Airport-Configuratieprogramma Netwerk venster met Router Mode: Off (Bridge Mode)Kies het tabje Netwerk. Kies bij Router Mode: Off Bridge Mode.

Dit komt op mij wat tegenstrijdig over, omdat je op de Cisco ook al voor Bridge Mode en niet voor Router Mode moet kiezen. Je zou denken dat tenminste één van de twee routers in ‘Router Mode’ moet staan. Toch werkt het goed op deze manier.

Double NAT alertSterker nog, als je de Airport niet in Bridge Mode zet, heb je kans dat het LEDje niet groen maar oranje kleurt, als waarschuwing. Als je het Airport Configuratie-programma bekijkt, zie je een rood bolletje bij je Airport staan en als je dat dubbelklikt krijg je een foutmelding te zien. Het komt er op neer dat beide routers NAT (Network Address Translation) toepassen en dat kan problemen geven.

Update donderdag 141211

De router maakt geen verbinding meer met het UPC netwerk. Bellen en internetten gaan hierdoor niet meer, digitale televisie werkt nog prima. UPC stuurt een monteur maar die komt pas over vijf dagen. Na zelf wat testen te hebben gedaan, blijkt uiteindelijk dat het modem weer werkt na resetten naar fabrieksinstellingen. Opmerkelijk: Zet je het modem weer in Bride Mode én de WiFi uit, dan wil hij opnieuw niet met het netwerk verbinden. Morgen maar weer eens bellen met UPC…

Geef een antwoord