PowerMac G5 media center

Wat tips en trucs om je op weg te helpen bij het inrichten van een PowerMac G5 media center. Je kan natuurlijk een nieuwe Mac Mini kopen om als Mac mediacenter te dienen, maar met een afgedankte PowerMac G5 en een beetje moeite kom je ook een heel eind. Ik had zelf een 2,5 GHz dual-processor G5 die vervangen werd door een Mac Pro maar als je er geen hebt staan kun je dit model al vanaf ± € 250 tweedehands vinden.

De hardware van een G5 is anno 2013 nog goed genoeg om de meeste videobestanden af te spelen. Wel merk je dat ergens tussen DVD- en Blu-ray kwaliteit, tussen ‘HD-ready’ en Full-HD, de grens ligt van wat een G5 nog zonder haperen kan bijhouden. Exact is dat niet te voorspellen omdat het afhangt van

 • het aantal beelden per seconde (fps)
 • het beeldformaat
 • de mate van compressie
 • het bestandsformaat van het videobestand
 • de hardware van je G5 zoals werkgeheugen
 • de videokaart
 • de processorsnelheid

Het maakt ook veel uit of je de juiste software en updates geïnstalleerd hebt. De belangrijkste zaken zet ik voor je op een rijtje en daarna geef ik meer details.

 • Update naar OS X 10.5
 • Installeer VLC 2
 • Installeer Vuze zonder de bloatware

Update naar OS X 10.5

De VLC media player is zonder twijfel de meest veelzijdige software om video mee af te spelen. Om VLC 2.0 of later te kunnen gebruiken, moet OS X 10.5 of later geïnstalleerd zijn.

Op een PowerMac G5 kun je OS X 10.5 niet installeren met de grijze installatie-DVD’s die bij latere Macs zitten, zoals de Apple Mac Pro of een Macbook Pro, iMac of MacBook Air. De installer zal dan een foutmelding geven in de trant van ‘Deze machine is niet geschikt om OS X 10.5 te kunnen installeren.’

OS X 10.4 kent nog geen App Store waarmee je een update zou kunnen downloaden en installeren, bovendien is OS X 10.5 niet voorhanden in de OS X App Store. De enige manier om 10.5 te installeren is vanaf een ‘commerciële DVD’, oftewel een OS X 10.5 installatie-DVD. Apple verkoopt deze niet meer. Een vriend was zo aardig me er een te lenen. Verder zijn ze vaak nog wel online te vinden. Je herkent ‘m aan de zwarte ‘X’ met paarse gloed er achter op de zwarte doos en DVD. De DVD is dus niet grijs, maar zwart. Het maakt overigens niet uit welke sub-versie van 10.5 je installeert, bijvoorbeeld 10.5.4 of 10.5.6.

Heb je 10.5 ‘Leopard’ eenmaal geïnstalleerd, update het systeem dan via het -menu / Software Update naar de laatste versie, 10.5.8.

Installeer VLC 2.x

VLC stond oorspronkelijk voor VideoLAN Client. Intussen dekt dat de landing niet meer, maar de naam is sinds 2001 een begrip. Versie 2.0 en verder maakt een stuk beter gebruik van de hardware van de PowerMac G5 en nieuwe software. VLC is populair omdat het gratis is, vrijwel alle mogelijke videobestanden / codecs af kan spelen en daarnaast allerlei extra’s biedt, zoals het tonen van ondertiteling.

Het gebruik van VLC is redelijk eenvoudig: Sleur het videobestand er op en het wordt afgespeeld. Is het bestand een disk image van een DVD, dan kun je deze openen vanuit het door Apple met OS X meegeleverde DVD-speler (in Hulpprogramma’s, vanuit de Finder keyboard shortcut CMD-SHIFT-U).

Surround sound wordt ook ondersteund, zodat je de optische line out van de PowerMac G5 kunt gebruiken om een meerkanaals versterker aan te sturen.

Om het beeld aan te sluiten kun je gebruik maken van:

 • Een VGA kabel, maar niet alle TV’s ondersteunen dat.
 • Een VGA naar DVI tussenstukje gebruiken (± € 15) en via DVI je TV aansluiten.
 • Aparte videokaarten met andere uitgangen te vinden.
 • Een computermonitor of beamer.

Films downloaden met Vuze

Dan heb je nog een leuke film nodig om je PowerMac G5 media center te gebruiken. Uiteraard kun je een DVD van de buren lenen of huren bij de videotheek en met de ingebouwde DVD-speler afspelen. Het is zelfs mogelijk een Blu-Ray speler op je Mac aan te sluiten, al werkt niet elk type vlekkeloos.

Ook het online aanbod is groot en veelzijdig, met name via het peer-to-peer netwerk protocol Bittorrent. De mooiste bittorrent client voor de Mac is, naar mijn bescheiden mening, Vuze. Ook Vuze is kosteloos te gebruiken. Hou er wel rekening mee dat sommige plug-ins gebruik maken van Java 6, wat vanwege de oudere chipset niet meer voor de G5 beschikbaar is gemaakt. Dit staat het gebruik van de belangrijkste functies van Vuze echter niet in de weg, hooguit enkele minder belangrijke plugins gebruiken Java 6 op dit moment.

Vuze for Mac installeren zonder bloatware
Vink het hokje linksonder getiteld ‘Customize’ aan.

Bij het installeren — ook van updates! — van Vuze is het wel even goed opletten. Er is een betaalde versie, Vuze Plus en een ‘gewone’ versie. De gewone versie installeert nogal wat bloatware: Ongevraagde software van sponsors zoals een extra balk in je browser of ‘handige’ programmaatjes om albumhoezen bij je MP3 bestanden te zoeken. Zit je daar niet op te wachten, vink dan na het starten van de installer eerst het hokje ‘customize’ aan. Het zit nogal onopvallend in het linkerhoekje van het eerste scherm van het installatie pakket..

Vuze heeft een ingebouwde zoekfunctie, maar op gespecialiseerde sites bittorrents zoeken levert vaak veel betere resultaten op.

Tips

*VLC kent ook een ‘afstandsbediening app’ VLCRemFree voor de iPhone. Het voordeel hiervan is dat je geen toetsenbord en muis bij de hand hoeft te houden om toch je video te kunnen pauzeren en het geluid te kunnen aanpassen en dergelijke.

Geef een antwoord