Hobbels in de Unilux Plisse Fit hordeur geleider voorkomen

Schuifdeuren zijn ideaal in een serre, zolang je een hordeur hebt om vliegen en andere insecten buiten te houden. Buiten, tegen de metersbrede schuifdeur hebben we een grote, schuivende, dubbele plisse hordeur laten monteren. Van verschillende kanten werd ons een plisse hordeur aanbevolen. Plissé betekent dat het gaas van de hor als een harmonica tussen de twee aluminium profielen gevouwen zit. De vouwen zijn er in gesmolten waardoor de hor ook altijd weer als vanzelf zig-zag opvouwt. Toch veert de hordeur niet terug als je hem loslaat, zoals ik bij kleinere hordeuren wel gewend was. De plissedeur liep niet soepel, omdat de aannemer de gebruiksaanwijzing van de Unilux Plisséfit niet gelezen had en de hordeur zowel boven als onder met een verkeerd, schuin afwateringsprofiel gemonteerd had. Het geheel liep daardoor keer op keer uit de rails, waarna je de losse stukken maar moeilijk weer in elkaar kreeg. De aannemer begreep niet waar het aan kon liggen. Het was een warme zomer en dan wil je het lekker kunnen laten doortochten zonder dat er vliegen binnen komen. Heel vervelend als zo’n dure hordeur dan niet werkt. Uiteindelijk kwam er een monteur van de importeur zelf, die meteen zag wat er mis was. Hij zette de bovenkant letterlijk recht middels het juiste profiel, plaatste stevigere kettingen en adviseerde over loshalen en onderhoud. De juiste geleidingsstrip had helaas een levertijd van enkele maanden. Daarna kon de hordeur de berging in, want intussen was het najaar en te koud voor open schuifdeuren.

Hobbels in de Unilux Plisse Fit hordeur geleider

plisse fit hordeur strip met hobbelsIn het voorjaar liepen de hordeuren prima, tot de zon op de kunststof geleidingsstrip scheen. Door de warmte zette de geleidingsstrip van 3,6 meter al gauw 5 millimeter uit en drukte zichzelf zodoende hier en daar los van de hardstenen ondergrond. Er kwamen hobbels in de geleidingsstrip waarop de hordeur tot onze frustratie tóch weer vastliep. Maar hoe kun je hobbels in de Unilux Plisse Fit hordeur geleider voorkomen? De aannemer leverde een nieuwe geleidingsstrip. We krabden en poetsen de lijmrestanten van de vlakke, hardstenen ondergrond en plakten de nieuwe geleidingsstrip vast, maar bij de eerste de beste zonnige dag kwamen de hobbels in de Unilux Plisse Fit hordeur geleider weer even groot terug. De aannemer wist geen oplossing. Ik bedacht dat de importeur dit probleem vaker moest zijn tegengekomen en besloot hem om raad te vragen.

Onze Unilux Plisse Fit hordeur rekt en krimpt op één dag ± 2 à 3 mm per helft, dus ongeveer een halve centimeter over de hele breedte van 3,60 m.
De geleider zit in het midden vastgeplakt en zet van daaruit gemeten al gauw 2,5 mm uit. Over de totale lengte dus al gauw ± 5 millimeter.

Ook de importeur had geen oplossing, anders dan de strip vast te schroeven tegen de ondergrond. Aangezien boren in hardsteen niet meevalt en de kans op barsten reëel is, vonden we dit geen goed idee. Als de hardstenen rand zou barsten, zou het een bijna onmogelijke reparatie worden aangezien de pui van de serre er op rust. Sketchup hordeur geleider houder 3D modelUiteindelijk heb ik zelf een elegante oplossing bedacht: De geleider niet vastlijmen maar vastleggen in houders. Zulke striphouders bestonden nog niet en heb ik daarom zelf ontworpen. Ze houden de geleider in de breedte op zijn plaats, maar de strip kan wel in de lengte uitzetten en krimpen. Alleen in het midden ligt de strip nog over een lengte van zo’n 75 cm vast met de dubbelzijdige tape die er standaard al op zit, zodat hij ook in de lengterichting niet kan verschuiven. Deze hordeurgeleider houders wilde ik exact op maat maken en netjes afwerken, maar ik heb nauwelijks handgereedschap wat hiervoor bruikbaar is, laat staan een computergestuurde freesmachine. Uitbesteden aan een metaalbewerker is relatief duur. Ik besloot zelf het model te tekenen in Google SketchUp en de striphouders te laten 3D-printen. Ik bestelde de houders online. Het zijn feitelijk plaatjes van 1 mm dik met opstaande, afgeronde randjes: 3D geprinte hordeur strip houders van Shapeways Dit is betaalbaar en het resultaat is perfect. De 3D geprinte houders houden de Unilux hordeur geleider op zijn plaats.De striphouders zijn op 8 mm afstand van de pui met een dun laagje siliconenkit vastgezet aan de ondergrond. Zo kun je hobbels in de Unilux Plisse Fit hordeur geleider voorkomen. Op de foto ligt de geleider ondersteboven zodat je de plakstrip kunt zien. Heb je hetzelfde probleem, dan kun je bij Shapeways deze Unilux Plisse Fit hordeur geleiders bestellen.

Update 2016

Er is nu ook een Unilux Plisse Fit hordeur profiel geleider die het profiel niet alleen in de breedte op zijn plaats houdt, maar ook naar beneden houdt.

Geef een antwoord