Brother MFC instellen voor AirPrint

Iedereen kan een Brother MFC instellen voor AirPrint. Je moet alleen even weten hoe… Dan kost het maar een paar minuten. Aangezien ik uren bezig ben geweest om dit uit te zoeken, geef ik hieronder een samenvatting.

AirPrint is een functie waardoor iedereen die op hetzelfde WiFi netwerk zit, kan printen. Als je een iPhone of iPad hebt hoef je zelfs geen printer driver te installeren.

Voor we beginnen en voor alle duidelijkheid: Als je de laatste jaren een printer, scanner of multifunctional van Brother gekocht hebt, kun je die zeer waarschijnlijk als draadloze printer via WiFi gebruiken. Alle Brother DCP-, HL- en MFC-modellen ondersteunen AirPrint.

Wissen van eventuele oude netwerk-instellingen

Infrastructuurmodus: Handmatig de printer op het draadloze netwerk instellen

 1. Zet je Brother multifunctional voor het instellen zo dicht mogelijk bij je WiFi-router. Dit is heel belangrijk. Een goed bereik is niet genoeg! Het instellen lukt alleen als de printer en de router echt vlakbij elkaar staan. Het mooiste is hooguit twee meter. Ik weet niet waarom dit zo bedacht is maar het is niet anders.
 2. Druk op [WiFi] op het aanraakscherm van de printer.
 3. Kies ‘Inst. Wizard‘.
 4. Netwerkinterface omschakelen naar draadloos?‘ wordt gevraagd. Bevestig met ‘Ja‘.
 5. De printer zoekt een aantal seconden naar de beschikbare draadloze netwerken en laat de namen van de netwerken die hij gevonden heeft na een aantal seconden zien in een lijst. Kies de naam van de draadloze router. Daarmee bepaal je het WiFi netwerk waar je de Brother MFC op wil instellen als AirPrint printer. Druk daarna op ‘OK‘.
 6. Het wachtwoord van het gekozen netwerk wordt gevraagd. Vul het in en bevestig.
 7. Bezig Verb. WLAN‘ verschijnt.
 8. De printer geeft een korte, hoge pieptoon als het instellen is gelukt.

Je kunt nu draadloos printen en scannen vanaf al je apparaten!

Als het niet is gelukt, wordt er een foutmelding geprint met aanwijzingen.

De MFC-J6920DW en de meeste andere Brother printers en multifunctionals van de laatste jaren ondersteunen AirPrint. Je kunt nu vanaf je iPhone en iPad draadloos printen! Ook voor andere smart phones en tablets is de printer te gebruiken. Natuurlijk kun je ook vanaf je iMac, MacBook Pro, Mac Pro of Windows PC printen en scannen.

Vanaf OS X kun je AirPrint gebruiken, dus zonder apart printer-stuurprogramma / printer driver te hoeven installeren. Wil je wat meer opties dan:

 • aantal afdrukken
 • welke paginanummers
 • dubbelzijdig
 • zwart-wit of kleur

…uit en aan kunnen zetten, dan kun je alsnog de ‘officiële’ printerdriver installeren op je computer.

Overigens kun je nog steeds via USB printen, ook al kan dat volgens de Brother handleiding niet als de printer ingesteld staat als draadloze netwerkprinter, c.q. AirPrinter.

Verwant onderwerp: Wat te doen als je printer/scanner niet reageert?