Een Brother MFC instellen als draadloos netwerk printer

Een Brother MFC instellen voor AirPrint valt niet mee. Op de site van Brother is lastig te vinden hoe dit moet. Welke van de vijf handleidingen voor de MFC moet je hebben? Hieronder lees je wat er gebeurt als je de Setup Wizard gebruikt. Ik werd daar niet vrolijk van. Terwijl het in 3 minuten kan! Ga daarom naar Een Brother MFC instellen als WiFi netwerkprinter.

Op Youtube staan allerlei video’s maar ook die zijn onduidelijk. Daarom heb ik hier voor mezelf en iedereen die een Brother MFC draadloos wil gebruiken, bijvoorbeeld als Google Cloudprinter, een stappenplan gemaakt. Ook handig als je wil printen vanaf je iPad, iPhone, iMac, Samsung tablet en dergelijke draadloze apparaten.

Om te beginnen moet je een draadloze router hebben, waarmee je je printer kunt verbinden. Uiteraard moet dit dezelfde router zijn waar de apparaten waarvandaan je wil printen, ook contact maken. Zorg dat je het SSID en wachtwoord van deze WiFi router weet.

Ga naar brother.nl, kies Ondersteuning > Downloads en software. Je komt op een nieuwe pagina. Kies Downloads. Je komt weer op een nieuwe pagina. Vul het type MFC in wat je wil gebruiken, bijvoorbeeld MFC-J6920DW. Het type staat op je printer. Op de pagina Downloads vul je je besturingssysteem in, de versie en daarna klik je op Zoeken.

Je krijgt nu alle software te zien voor jouw printer. Kies onder Hulpprogramma’s voor de Wizard draadloze installatie. Je komt op een nieuwe pagina. Klik op de blauw balk ‘Licentieovereenkomt accepteren en software downloaden‘.

Het bestand komt in de Downloads map terecht. In dit voorbeeld gebruik ik een MFC-J6920DW op Mac OS X 10.10. Dan heet het BrotherWDSW_Ink13_4_100.dmg maar de laatste cijfers in de naam veranderen met iedere update dus het kan een beetje variëren. Dubbelklik het .dmg bestand om de schijf te laden op je bureaublad.

Brother Setup Wizard voor draadloze apparaten openen

Er verschijnt een waarschuwing. Klik op Open.

Brother MFC netwerk printer draadloos instellenDe Wizard start. Zorg eerst dat de printer met je Mac (of ander merk PC) verbonden is met een USB kabel en aan staat. Dit is de meest betrouwbare methode, vandaar dat we daarvoor kiezen in deze handleiding Brother MFC instellen als draadloze netwerk printer. Kies voor Volgende >.

setup wizard wil toegang tot sleutelhanger

Geef de SetupWizard toestemming de sleutelhanger te gebruiken. Dit is de sleutelhanger die OS X gebruikt om wachtwoorden (‘sleutels’) in op te slaan. Als u dit wachtwoord niet in de sleutelhanger heeft gezet, vraagt de SetupWizard om het wachtwoord en moet u het met de hand intypen.

zoeken naar draadloze netwerken

Daarna gaat de wizard zoeken naar de beschikbare draadloze netwerken. Dit kan even duren, afhankelijk van hoeveel netwerken er zijn. Daarna krijg je de volgende melding:

Installatie bevestigen

Vink het vakje Gecontroleerd en bevestigd aan en klik op Volgende >.

bestaande netwerken detecteren en kiezen

Als er meerdere draadloze netwerken aanwezig zijn, zorg dan dat je zeker weet dat de juiste geselecteerd is, anders zal de installatie zeker niet lukken.

Verbinding met netwerk mislukt

De installatie mislukt, ondanks dat aan alle voorwaarden lijkt te zijn voldaan. Ik lees de Help teksten, de site van Brother, de handleidingen, maar verder dan ‘plaats uw router zo dicht mogelijk bij de printer’ komt het niet. De printer staat al niet ver bij de router vandaan. Opnieuw proberen levert ook niets op. Het zijn precies dit soort frustrerende problemen waar je als eindgebruiker geen enkele grip op hebt en die de beloftes van fabrikanten – “Eenvoudig draadloos printen!” – breken. Want dat valt niet mee als het niet lukt om de Brother MFC in te stellen als draadloos netwerk printer. Weer een prachtig apparaat dat zijn potentie niet waar maakt vanwege gebrekkige software of gebrekkige ondersteuning.

Brother Nederland kon me bij eerdere vragen niet helpen. Brother kon bijvoorbeeld niet uitleggen hoe ik een zwart-wit afdruk kan maken zonder dat de printer alle kleuren inkt gebruikt. Volgens Brother is het ook niet mogelijk om op een Mac op 100% en zonder rand te printen. Toch lukt het wel met sommige documenten die op een andere computer gemaakt zijn. Daarom vraag ik Brother niet meer om hulp, maar zoek ik mijn heil op internetfora. Want zó gemakkelijk geef ik het natuurlijk niet op. Uiteindelijk kom ik er achter dat het heel eenvoudig is, als je eenmaal weet hoe je een Brother MFC AirPrint printer handmatig instelt.