Bereik garagedeur afstandsbediening verbeteren

Ik wilde het bereik van de afstandsbediening van mijn garagedeuropener verbeteren. Hij werkte alleen als ik bijna tegen de garagedeur stond. Dat betekende dat ik eerst uit de auto moest stappen. Het idee van een elektrische garagedeuropener is uiteraard juist dat je niet steeds in- en uit hoeft te stappen.   😀

printplaat van een garagedeur afstandsbediening van 433 Mhz
Opengeschroefde garagedeur opener.

Omdat de oude afstandsbediening het prima deed, leek het kalibreren van de nieuwe afstandsbediening me het meest voor de hand liggen. Op het printplaatje zit een potmetertje (rood omcirkeld). Dat is een weerstand waarvan je de waarde bij kan stellen door er aan te draaien. In dit geval wordt de precieze frequentie waarop wordt uitgezonden daardoor aangepast. Door buiten het huidige bereik te gaan staan en de potmeter een klein beetje te verdraaien en te proberen of de knop werkt, kun je proefondervindelijk vaststellen, of het bereik verbetert is. Als je het goed wil doen, heb je eigenlijk een oscilloscoop nodig om de exacte frequentie te meten. Anderzijds weet je niet zeker of de ontvanger exact naar de opgegeven frequentie luistert, dus zou je die ook moeten testen met de oscilloscoop en eventueel bijstellen.

Gewoon op goed gelukt een beetje bijstellen leverde een beter bereik op, maar nu werkte de afstandsbediening alleen als de schroevendraaier tegen de potmeter gehouden wordt. Blijkbaar werkt die dan als antenne en heeft dit invloed op de frequentie of het bereik.

Ook zit er een klemmetje op één van de twee ‘ongebruikte’ pinnetjes op het printplaatje (geel omcirkeld op de foto). Dit ziet er uit alsof het bedoelt is iets mee aan of uit te zitten, door het klemmetje over beide pinnetjes te plaatsen, maar blijft gissen waar het echt voor is.

close-up van een potmeter op de printplaat van een garage afstandsbediening met mogelijke optie voor een antenne
De potmeter is bij te stellen.

Beter bereik van de garagedeuropener – eigenlijk van de ontvanger

Uiteindelijk heb ik de antenne van de garagedeuropener verbeterd. Dit was niet meer dan een stukje elektriciteitskabel van ±30 cm. Door er met een doppenklem een stuk elektriciteitskabel van ongeveer 1,5 meter aan vast te maken, werd het bereik stukken beter. Ik hoefde zelfs de van de potmeter van de afstandsbediening van de garagedeuropener niet meer bij te stellen.

Geef een antwoord