De laatste tien jaar maak ik minder handmatige tekeningen maar meer schetsen die ik uitwerk. Vooral tekeningen voor logo’s, sites en animaties werk ik uit op de computer. Afhankelijk van de opdrachtgever, wordt het basis beeldmateriaal hiervoor digitaal aangeleverd of moet ik het zelf ontwerpen, fotograferen of tekenen. De trend is duidelijk, dat het steeds vaker digitaal wordt aangeleverd. Denk aan bestaande logo’s en stock photos.
Ik heb daarvoor jarenlang juist tekeningen op papier gemaakt. Ik ervaar het zelf kunnen tekenen als een voordeel, zelfs als je alleen bestaand materiaal bijwerkt in Photoshop. Op het Grafisch Lyceum Amsterdam, nu het Media College Amsterdam, kregen we onder andere portrettekenen, natuurtekenen, perspectieftekenen, lettertekenen en werktekenen.
Lettertekenen en typografie kregen we het eerste jaar van de nu fameuze Nederlandse letterontwerper Erik van Blokland. Van Blokland is vooral bekend van het eerste digitale, bij elke gelegenheid anders onregelmatige lettertype Beowulf (1990) dat hij later met Just van Rossum ontwierp en dat zelfs het Moma haalde.
Erik van Blokland is nog steeds actief, getuige zijn ‘HD update’ van Trixie augustus 2011.
Later kregen we lettertekenen van Nina Everts Noordzij, ook niet de eerste de beste.
Daarnaast bestonden de opdrachten voor andere vakken zoals grafische vormgeving, drukwerkvoorbereiding en kunstgeschiedenis ook voor een belangrijk deel uit tekeningen. Zelfs bij natuurkunde telde de illustratie op de omslag mee voor het eindcijfer.
We maakten tekeningen met de meer traditionele materialen, zoals gekleurd (conté) krijt, potlood, houtskool, markers, schetsstiften, gewassen inkt, ecoline en plakkaatverf. Hierbij wat een beknopte portfolio met voorbeelden van tekeningen in diverse materialen.