Tekeningen portfolio

De laatste twintig jaar maak ik minder handmatige tekeningen, maar meer schetsen die ik op de computer verder uitwerk. Vooral tekeningen voor logo’s, sites en animaties worden nauwelijks nog op papier gezet, maar rechtstreeks op de computer. Afhankelijk van de opdrachtgever, wordt het basis beeldmateriaal hiervoor digitaal aangeleverd of moet ik het zelf ontwerpen, fotograferen of tekenen. De trend is duidelijk, dat het steeds vaker digitaal wordt aangeleverd. Denk aan bestaande logo’s en stock photos.

Schetsen voor een beeldtelefoon in markers en krijt

Ik heb daarvoor jarenlang juist tekeningen op papier gemaakt. Ik ervaar het zelf kunnen tekenen als een groot voordeel, zelfs als je alleen bestaand materiaal bijwerkt in Photoshop. Op het Grafisch Lyceum Amsterdam, nu het Media College Amsterdam, kregen we onder andere portrettekenen, natuurtekenen, perspectieftekenen, lettertekenen en werktekenen.

Custom motorfiets in plakkaatverf en spuitbus op grijs karton

Lettertekenen en typografie kregen we het eerste jaar van de nu fameuze Nederlandse letterontwerper Erik van Blokland. Van Blokland is vooral bekend van het eerste digitale, bij elke gelegenheid anders onregelmatige lettertype Beowulf (1990) dat hij later met Just van Rossum ontwierp en dat zelfs het Moma haalde.

Erik van Blokland is nog steeds actief, getuige zijn ‘HD update’ van Trixie augustus 2011.

Later kregen we lettertekenen van Nina Everts Noordzij, ook niet de eerste de beste.

Italiaanse maaltijd in stift en markers op markerpapier

Daarnaast bestonden de opdrachten voor andere vakken zoals grafische vormgeving, drukwerkvoorbereiding en kunstgeschiedenis ook voor een belangrijk deel uit tekeningen. Zelfs bij natuurkunde telde de illustratie op de omslag mee voor het eindcijfer.

Piwi, een Nijntje rip-off, getekend op de computer en ingekleurd met plakkaatverf

We maakten tekeningen met de meer traditionele materialen, zoals gekleurd (conté) krijt, potlood, houtskool, markers, schetsstiften, gewassen inkt, ecoline en plakkaatverf. Hierbij wat een beknopte portfolio met voorbeelden van tekeningen in diverse materialen.

QuickShot II joystick in marker, kruit en plakkaatverf op groen karton

Geef een antwoord