RIPE DNS Basics Flash animatie

Voor RIPE heb ik een prachtige animatie in Flash uitgewerkt. De art is van Rolf Thijssen. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar het is een kunststukje geworden, al zeg ik het zelf. Begin 2008 hebben we eerst een korte demo gemaakt. Daarna duurde het nog wel een jaar voor er een akkoord lag voor de DNS Basics Flash animatie. In totaal heb ik 28 werkdagen onder hoge druk aan deze RIPE DNS uitleg animatie gewerkt.

RIR en RIPE

Er zijn vijf Regionale Internet Registers (RIR) die zich bezig houden met het toewijzen en registreren van IP adressen, het in goede banen leiden van de domeinnaamregistraties en aanverwante zaken. De aarde is verdeeld in 5 RIRs en Europa valt onder RIPE (Réseaux IP Européens Network Coordination Centre).

DNS Basics

Uitleg over Domein Name Servers

RIPE moet op de orde toezien en misstanden voorkomen, zoals trucs om internetgebruikers op te lichten. Dat kan RIPE niet alleen. De hulp van internetbedrijven betrokken partijen zoals registrars, internetbedrijven en het publiek is nodig. Om dat te bereiken is het belangrijk dat alle betrokkenen begrijpen hoe het internet georganiseerd is. Het DNS (Domain Name System) met name. Pas als iemand dat begrijpt kun je uitleggen dat het aantal IP-adressen eindig is, waarom IPv6 nodig is, wat de ‘man in the middle attack’ is, enzovoorts.

Klinkt dit je als abracadabra in de oren? Je bent niet de enige. Terwijl het toch belangrijk is voor het goed functioneren van het internet dat er bij een breed publiek kennis van zaken is. Juist daarom is deze Flash animatie gemaakt: Om in een paar minuten, op een begrijpelijke én leuke manier uit te leggen wat een DNS server is. Helaas is de animatie niet meer te zien, omdat Flash niet meer ondersteund wordt.

Geef een antwoord