Een goedkope titanium glasbril

Toen ik na 10 jaar aan een nieuwe bril toewas, stond ik versteld van de prijs, maar nog meer van de prijsverschillen. Met name tussen mijn vaste, plaatselijke opticien en de online aanbieders. De prijsverschillen tussen vergelijkbare titanium glasbrillen, van verschillende verkopers, zijn ongelofelijk. Een voorbeeld: Een titanium glasbril bij mijn lokale opticien 15 keer zoveel als eenzelfde, bril bij een online brillenwinkel.

Met een titanium glasbril bedoel ik een bril met de kenmerken:

 • Glasbril, dus een randloos montuur
 • Titanium pootjes en brug
 • Enkelvoudige, heldere glazen (dus niet multivocaal)
 • Linker- en rechterglas verschillen flink van sterkte en as.
 • Harde, kunststof ‘glazen’ (wat lichter is dan glas, wat weinig meer gebruikt wordt)
 • Ontspiegelde glazen (is ook al bijna standaard maar toch een belangrijk detail)
 • Vuilafstotende coating op de glazen
 • Pupilafstand meegenomen in het maatwerk
 • Prijzen inclusief alle kosten, BTW, eventuele kortingen en verzendkosten.

Kortom een populair type bril. Ze zijn licht, zitten comfortabel en zijn stijlvol onopvallend. Het specifieke model wat ik uitzocht was een Silhouette 7753.

Bij de plaatselijke opticien werd deze bril me aangeboden voor € 538. Bij Brillen24.nl kost hij € 34. Kortom bij Brillen24 heb kan ik voor hetzelfde geld ruim 15 van deze brillen bestellen. (Er zijn overigens diverse online brillenverkopers, waaronder Nederlandstalige sites, zoals lensway.nl.)

Een opticien in de buurt is handiger maar dit is een extreem prijsverschil.

De verschillende aanbieders overlappen niet qua merken dus je zou kunnen zeggen dat ze niet exact hetzelfde aanbieden. De brillen zijn weliswaar van verschillende merken, maar lijken zoveel op elkaar, dat ze vrijwel niet te onderscheiden zijn. Anderen zien het verschil niet en zelfs ik kan ze niet goed uit elkaar houden. Het enige verschil is de kleur van het beschermlaagje van de uiteinden van de pootjes.

Is dat wel een idee, zo’n goedkope bril online kopen?

Eigenlijk verwachtte ik een addertje onder het gras. Kan men dit aanbieden door het gebruik van goedkoop materiaal? Zijn er bijkomende kosten? Zo weinig geld voor een titanium glasbril.. dat kan toch niet? Ik besloot het gewoon te proberen.

Ervaringen

Na het bestellen via de site krijg je een bevestiging en nog een paar berichtjes als je bril in productie genomen wordt en tenslotte verstuurd wordt. Het duurt alles bij elkaar een paar weken voor je je bril thuis hebt, via Deutsche Post. Ook bij je lokale opticien moet je altijd een tijdje wachten op maatwerk, dus dat is geen verrassing.

De bril arriveert in een plastic brillenkokertje, zit prima en ziet er perfect uit. Er zit nog een doekje en een setje reserve plastic neussteuntjes. Keurig.

Intussen loop ik alweer een paar maanden met mijn ‘goedkope bril’ rond en is het laatste restje achterdocht verdwenen. Hij is perfect. Hij zit goed. Hij is net zo licht als mijn vorige A merk bril en het enige verschil is, dat deze nieuwe bril conform mijn huidige sterkte is. Ik heb intussen ook een zonnebril op sterkte.

Goedkope bril

Je zou denken dat klanten weglopen bij zulke dure opticiens, maar blijkbaar blijft een significante groep toch komen, want het aantal opticiens neemt alleen maar toe de laatste jaren. De enige verklaring die ik hiervoor kan bedenken, is dat er een grote groep oudere brildragers is, die huiverig zijn van internetwinkels. Ik kwam namelijk vooral oudere mensen tegen in de winkel.

Oogmeting en brilvoorschrift

Daarnaast heb je een brilvoorschift nodig om een bril op sterkte te kunnen bestellen. Veel mensen weten niet dat een opticien verplicht is een kopie van het brilvoorschrift mee te geven. Dit is handig als je online wilt bestellen, maar de genoemde online winkels bieden ook oogmetingen aan, bijvoorbeeld in een bus die steeds ergens anders staat. Je moet dan wel een afspraak maken op een moment dat ze bij je in de buurt zijn of naar een standplaats reizen.

De eerste keer krijg je normaal gesproken via de oogarts een bril aangemeten en voorgeschreven, maar voor controle en tussentijdse metingen gaat men meestal naar de opticien. Opticiens bieden je meestal gratis oogmetingen aan als een vorm van acquisitie. Immers, je koopt dan vaak ook bij hen je bril in plaats van bij de concurrent. Nu online brillenwinkels populairder worden, is het de vraag of ze dit gratis blijven aanbieden, maar zelfs als je er voor moet gaan betalen blijft het bij deze prijsverschillen de moeite dat voor lief te nemen en elders een goedkopere bril te bestellen.

Gratis oogmetingen

Het lijkt er op dat opticiens voorlopig nog wel kosteloze oogmetingen aanbieden. Blijkbaar kan het nog van de omzet af. Gezien de bedragen die ik voor mijn laatste brillen betaald heb, vind ik dat ik wel een paar ‘gratis’ oogmetingen verdiend heb.

Kortingen en acties

Er zijn vaak kortingsacties, op de toch al lage prijzen. De laatste maanden was er een zomeractie met kortingen voor bepaalde modellen, met name zonnebrillen. Dit kan zomaar weer 20% van de totaalprijs schelen.

Meekleurende glazen

Met meekleurende glazen wordt bedoelt: Glazen die donkerder worden zodra er meer UV-licht op valt. Dit lijkt een briljante uitvinding, maar valt in de praktijk wat tegen. Glazen ramen en autoruiten filteren namelijk het meeste ultraviolette licht al, waardoor de glazen niet meer verkleuren. Het werkt dus alleen buiten. Daarbij zijn de glazen behoorlijk duurder, rond de € 100 totaal per bril.

Je kan verschillende kleuren en tinten kiezen, afhankelijk van de aanbieder. Ik koos een grote, 75% grijze zonnebril op sterkte. Hij bevalt goed. Op de site stond dat 85% tint verboden was te gebruiken in het verkeer, vandaar dat ik die niet durfde te kiezen. Achteraf vind ik dat verbod vreemd, want ik kan die 75% tint zowel bij matig zonnig als bij zeer zonnig weer goed hebben. Volgende keer neem ik de 85% tint.

Update: Polariserende glazen

Sinds kort verkoopt brillen24 ook polariserende glazen voor ongeveer dezelfde prijs als de meekleurende glazen. Dat is interessant, want polariserende glazen zijn veel rustiger aan de ogen bij fel licht. Ik heb eerder een polariserende zonnebril gehad en dat is echt iets bijzonders. Schitteringen zoals reflecties op water en (auto)ruiten worden minder en extreem fel licht op wolken en dergelijke wordt dragelijk. Het voegt vooral wat toe bij zonnebrillen bij buitengebruik. Je ziet veel meer contrast.

2 gedachtes over “Een goedkope titanium glasbril”

 1. hallo, ik ben zelf opticien geweest en wil een paar opmerkingen maken over uw blog.
  Ten eerste ben ik het met u eens dat het prijsverschil erg groot is, maar u zou u kunnen bedenken dat uw opticien een huur moet betalen en vaste lasten en een etaleur om de winkel er aantrekkelijk uit te laten zien. En wat gebeurt er als uw bril kapot gaat ? Stuurt u hem dan op om vervolgens weer 2 weken zonder bril te zitten ? of gaat u dan opzoek naar de opticien in uw buurt die er dan waarschijnlijk niet meer zit omdat hij geen werk meer heeft…
  Ik snap wel dat mensen per internet kopen ,maar ik ben bang dat er dan over een tijdje geen winkels meer zijn, en nog banger dat mensen geen contact meer met elkaar zullen hebben.
  Alhoewel ik al meer als 10 jaar niet meer als opticien werk, heb ik het werk ook altijd voor een groot gedeelte als een sociaal gebeuren gezien. Ik ben verhuisd naar mexico en tot mijn genoegen heeft men hier het internetkopen nog niet echt op grote schaal uitgevonden. En als ik hier naar de bank ga moet iknog lekker ouderwets in de rij en dan klets ik gezellig met degene die voor of achter me staat, niemand heeft haast en er zit iemand achter het loket.
  Ik ben 46 en ik moet zeggen dat ik het persoonlijk jammer vindt dat het persoonlijk contact aan het wegvagen is door het gebruik van het internet maar ik ben ervan overtuigd dat dat ook wel weer overwaait !!

 2. Ik ben helemaal het met u eens dat een opticien in de buurt veel handiger is en hoewel de sociale bijdrage van de bezoeken aan de opticien met één of twee bezoeken per jaar bescheiden is, zie ik zeker het nut van een lokale opticien.

  Vanzelfsprekend is een opticien duurder dan een internetwinkel met brillen en glazen op maat. Niet alleen vanwege de kosten van een pand, maar ook omdat personeel duizenden euro’s per persoon per maand kost.

  De laatste jaren neemt enerzijds de vraag naar brillen toe, aangezien de bevolking vergrijsd. Anderzijds is de concurrentie tussen opticiëns toegenomen, eerst met meer ‘keten-opticiëns’ waaronder prijsvechters en sinds ± 2012 met de ‘internet-opticiëns’. Dit heeft samen geleid tot dramatisch lagere prijzen.

  Je zou verwachten dat er kaalslag plaats zou vinden omdat de internet-opticiëns veel goedkopere brillen aanbieden, maar ik kan daar vooralsnog niets van merken.

  Wel denk ik dat de prijzen van een deel van de opticiëns nog steeds niet in verhouding staan tot de kosten, zoals bij het gegeven voorbeeld van een lichtgewicht glasbrilletje met een cilinder in de glazen die, zoals bewezen door de internetwinkels, voor een paar tientjes ingekocht kan worden, maar toch € 500 moet kosten.

  Ik woon op het eiland Goeree-Overflakkee. De huidige, hondstrouwe klantenkring van de Flakkeese opticiëns bestaat uit relatief veel ouderen, die vaak niet met internet om kunnen gaan, die niet al te veel kritische vragen stellen en al hun hele leven gewend zijn aan de hoge brillenprijzen en dat normaal vinden. Een internetwinkel met zulke lage prijzen wekt juist achterdocht bij deze groep. De opticien is voor hen nog iemand zoals de dokter, de pastoor en de notaris, die weten wat goed voor je is, waar je blind op kan vertrouwen en waar je niet tegenin gaat. Langzaamaan zal dat veranderen met de volgende generaties. Een bedrijfsmodel waarbij je gewoon betaalt voor oogmetingen en advies, wat tenslotte ook geld kost en dus logischer is, ligt meer voor de hand.

Geef een antwoord