plus 1 knop

Wat is een like / vind ik leuk / respect / +1 knop?

Slashdot.org was een van de eerste grote sites die de gebruikers liet bepalen welke artikelen goed waren. Dit gebeurt nog steeds, door middel van het geven van punten.

Sindsdien is dat systeem steeds populairder geworden. Geenstijl.nl kent geen moderatie maar gebruikers schrijven al jaren ‘+1 voor …’ om aan te geven dat ze iets goed vinden. Dit is een handmatige versie van de +1 knop die je op sommige sites vindt.

Hyves heeft een ‘respect’ knop, Facebook heeft een ‘vind ik leuk’ knop en nu heeft Google ook een ‘+1-knop’.

Waarom een +1 knop?

Een +1 knop is om meerdere redenen interessant voor partijen als Facebook, Hyves en Google. Je kunt alleen een +1 geven als je ingelogd bent met een Google account. Google kan op die manier niet alleen bijhouden wat je zoal opzoekt op internet, maar ook wat je leuk vindt. Aangezien Google dit in een digitaal dossier jarenlang bewaard, kan het aardig wat informatie over je verzamelen. Dergelijke informatie komt goed van pas om je de advertenties te kunnen tonen, die het meest op jou van toepassing zijn. Adverteerders betalen namelijk per klik en de kans dat je op een advertentie klikt wordt aanzienlijk groter naarmate je het onderwerp leuk vindt. Je kunt een adverteerder een eigen ‘kanaal’ met bijvoorbeeld alleen Ajax-fans verkopen, of met allemaal liefhebbers van elektrische gitaren.

De andere reden is dat deze manier van stemmen de beste manier om er achter te komen welke webpagina’s interessant zijn. Want al ligt de +1 knop nog zo gevoelig qua privacy, democratischer wordt het niet: De +1 knop is in feite het referendum van de digitale wereld. In een democratie kun je ook niet volledig anoniem stemmen. Iemand moet controleren of de stemmers zich wel aan de regels houden en bijvoorbeeld niet dubbel stemmen of zich als iemand anders voordoen.

Meer knoppen

Ik voorspel dat er ook op termijn meer verfijning mogelijk zal worden in de manier van like-en, +1-en en respect-en. Waarom geen cijfer geven van 1 tot 10? Of wat dacht je van een -1 knop? Een ‘kansloos’ knop? Een knop voor ‘lief’, ‘lelijk’ of ‘wil ik ook’?

Minder knoppen

Dat worden allemaal een beetje te veel knoppen. Op nog langere termijn zullen knoppen verdwijnen en zal het verzamelen van informatie nog verfijnder worden. Het is nu nog moeilijk precies te zeggen hoe zo’n systeem er uit zal zien, maar van actieve twitteraars en mensen die reachties op fora en dergelijke schrijven is het niet al te moeilijk data te verzamelen. Naarmate software beter wordt in het begrijpen van taal wordt dat interessanter. Nu al kan software heel aardig inschatten wat ironie is en wat niet, toch één van de grotere uitdagingen waar soms mensen zelf nog moeite mee hebben.

Voorlopig zullen we het met de diverse +1 knoppen moeten doen. De eerste keer is het misschien nog vreemd, maar zoals zo vaak zal de gemiddelde gebruiker binnen de kortste keren niet beter meer weten, dan dat er bij elke zoekresultaat een +1 knop staat.

Geef een antwoord