Ondersteunt de Apple iPhone5 ook Google Wallet?

Zal de iPhone5 via NFC ook Google Wallet ondersteunen?

Google gaf vandaag een demonstratie van Google Wallet: Pinnen, betalen en sparen met behulp van je mobiele telefoon en Near Field Communication (NFC).

Google WalletGoogle zegt dat Wallet een sleutelonderdeel van de strategie is, die zich richt op het verbeteren van online winkelen, zowel voor bedrijven als consumenten. Er wordt nu mee getest.

Er wordt al geruime tijd gespeculeerd over een NFC optie op de volgende versie van Apple’s iPhone. Toch zijn er ook wel redenen te bedenken waarom Apple en Google niet samen zouden willen werken. Ze zijn namelijk op diverse terreinen concurrenten:

  • ze maken allebei een operating system voor mobile devices (iOS vs Android)
  • ze verkopen allebei muziek online (iTunes Store vs Google Music)
  • ze hebben beiden een desktop applicatie voor muziek (iTunes vs Music Manager)
  • ze hebben allebei cloud-achtige diensten voor het opslaan van bestanden (Mobile Me iDisk vs Google Gdrive)
  • beiden hebben een advertentienetwerk voor mobieltjes (iAd vs AdMob)

En dan vergeet ik er vast nog wel één of twee. Anderzijds hebben ze elkaar ook nodig.

Apple en Google hebben elkaar nodig

Zo huurt Apple een dienst in bij Google om Apple-gebruikers te waarschuwen tegen onbetrouwbare sites en staat het zoekvenster van Apple’s browser, Safari, standaard op Google, ook op de iPhone. Beide samenwerkingen kunnen ook bijna niet met een ander bedrijf gedaan worden, ze hebben elkaar ook nodig.

Als Google Wallet serieus genomen wil worden, zal het ook moeten werken op de iPhone. De iPhone heeft een zeer groot marktaandeel in smartphones en niet te vergeten een kapitaalkrachtig publiek dat gevoelig is voor technische vernieuwing. Andersom heeft Apple Google Wallet nodig omdat het niet zelf een dergelijke dienst op kan zetten. Ook zullen gebruikers van de nieuwe iPhone verwachten dat de laatste snufjes er op zitten.

Praktische toepassingen van NFC die passen in de strategie van Google Wallet

Near Field Communication heeft zich in Japan en Duitsland al jaren bewezen. Daar wordt het met name gebruikt voor het betalen van ritjes in de metro. Het is dus niet echt een nieuw idee.

In Zuid-holland werd op 19 mei 2011 de strippenkaart afgeschaft en zijn we voortaan aangewezen op de OV Chipkaart. Die bleek eenvoudig te hacken. NFC is wellicht een interessante opvolger voor de OV Chipkaart.

Geef een antwoord