populairste iphone wachtwoorden

De tien populairste iPhone wachtwoorden zijn goed voor 15% van alle gebruikte wachtwoorden.

Veel gebruikers kiezen zwakke iPhone wachtwoorden of pincodes. Tot deze conclusie komt Daniel Amitay na het analyseren van 204.508 wachtwoorden van iPhone gebruikers. Helemaal waterdicht is zijn verhaal niet, want hij trekt zijn conclusies op basis van een inlogscherm van zijn eigen app, die sterk lijkt op dat van de iPhone zelf. Hij kon uiteraard niet de echte wachtwoorden uitlezen, maar het is aannemelijk dat veel gebruikers hetzelfde wachtwoord hebben gebruikt. Als dit klopt, is één op de zeven iPhones dus eenvoudig te unlocken door iedereen die de moeite neemt hier naar te googlen.

De top tien meest populaire wachtwoorden voor de iPhone:

  1. 1234
  2. 0000
  3. 2580
  4. 1111
  5. 5555
  6. 5683
  7. 0852
  8. 2222
  9. 1212
  10. 1998

Opvallend is verder dat negen van de tien populairste pincodes regelmatig zijn. Als ze niet regelmatig van nummering zijn, zijn we wel regelmatig qua patroon dat ze vormen op het toetsenbord van de iPhone. Alleen “5683” lijkt een uitzondering, maar dit is de combinatie die je krijgt als je het woord “LOVE” zou vormen met de letters die in het klein ook op de toetsen staan.

Combinaties die rechte lijnen vormen op het toetsenbord zijn populair, net als herhalingen.

Interessant is ook dat alle jaartallen populair zijn als wachtwoord. Alle jaartallen van 1990 tot 2000 zitten in de top 50 meest gebruikte wachtwoorden. Alle jaartallen van 1980 tot 1989 zitten in de top 100. Dit doet vermoeden dat een significant deel van de gebruikers hun afstudeerjaar of geboortejaar of dat van een familielid gebruikt.

Al sinds de jaren ’90 is algemeen bekend dat mensen geneigd zijn te kiezen uit een betrekkelijk kleine groep wachtwoorden. Bijvoorbeeld 20% van de 32 miljoen gebruikers van rockyou.com maakt gebruik van een betrekkelijk kleine verzameling van 5000 populaire wachtwoorden. Verzamelingen van dit soort voor de hand liggende passwords worden door hackers gebruikt bij het kraken van accounts. Nauwelijks de hoogstaande techniek waar mensen aan denken bij het woorden als hacken, maar het werkt. Dit is eens te meer een bewijs dat hacken meestal een sociaal aspect heeft en niet zo zeer een technisch.

Sommigen, zoals Twitter, proberen wat aan te doen aan zwakke wachtwoorden door al te populaire passwords te weigeren bij het aanmaken van een account.

Updates: Nadat de Big Brother app van Amitay eerst was toegelaten, daarna door Apple uit de App Store werd verwijderd naar aanleiding van bovenstaande, is het nu, na diverse aanpassingen, toch weer toegelaten.

Geef een antwoord