Keramische anti-aanbak pan schoonmaken

Ook een pan met keramische anti-aanbak laag kan na verloop van tijd behoorlijk last van aanslag krijgen. De bodem wordt dof en de pan bakt sneller aan. Dit is eenvoudig weer schoon te maken zonder de anti-aanbak laag te beschadigen.

De aanslag vormt een donkerbruin laagje en dat gaat niet weg door gewoon met de hand afwassen of in de vaatwasser. ‘Gewone’ c.q. Tefal-style anti-aanbak pannen mag je niet met schuurmiddelen of metalen schuursponsjes schoonmaken. Enkele quotes van de site van Tefal: “Schoonmaken met warm water, afwasmiddel en een spons of afwasborstel is voldoende. […] Pannen met anti-aanbaklaag mogen niet worden schoongemaakt met schuurmiddelen of metalen sponsjes.” Dit is een probleem, want ik krijg mijn anti-aanbakpannen niet schoon met alleen afwaswater en een schuurspons.

Keramische pan schoonmaken

Zowel gewone, teflon- en keramische pannen bakken vroeg of laat toch aan doordat eiwit stolt en hard wordt. Meestal is het vlees zoals spek, kip, of runderlappen wat aankoekt, maar het kunnen ook vegetarische, eiwitrijke producten zijn. Bij mij zijn het vooral spekjes die op den duur een laagje achterlaten, wat er met afwassen niet af gaat. Eén manier om die aanslag te verwijderen is, door een zuur te gebruiken. Azijn in de pan laten koken is een mogelijkheid, maar je kan ook een keer je zoet-zure saus in deze pan opwarmen voor hetzelfde resultaat. De vraag is, of je die oude, aangekoekte en verbrande rommel in je eten wil, anderzijds is het vaak maar een heel kleine hoeveelheid.

Een keramische pan half schoongemaakt met schuurmiddelHeb je geen azijn bij de hand? Neem dan een vochtig kunststof schuursponsje en een beetje Jif of vergelijkbaar schuurmiddel en poets voorzichtig het laag je weg. Het vuil gaat er nu heel gemakkelijk af. Met Teflon beklede pannen mag dat niet, omdat je dan de laag beschadigd, maar voorzichtig een keramische anti-aanbak pan schoonmaken met Jif is geen probleem.

Keramische pan weer helemaal schoon.Geloof het of niet maar dit is dezelfde keramische pan die ik al 1,5 jaar dagelijks gebruik, weer helemaal schoon.

Een keramische pan schoonmaken mag wel met schuurmiddel en een Teflon pan niet, omdat de keramische laag veel harder is dan het Teflon. Teflon is wel taai maar veel minder hard. Let wel: Alles kan kapot. Ook een keramische laag kan beschadigen en met name van de randjes van een keramische anti-aanbak pan stoot je zó een stukje af, maar een keramische pan is makkelijker schoon te maken, mocht hij toch aankoeken.

Omschudden van kipfilet in een keramische anti-aanbak pan

Een schone keramische pan zal niet of nauwelijks aanbakken. Hier een korte video van hoe een anti-aanbakpan hoort te bakken tijdens het omschudden. In dit voorbeeld: Kipfilet met kipkruiden. Met name de kipkruiden bakken snel aan dus verdeel ze vooraf goed zijn over de kipfilet en laat ze eerst intrekken. Dat smaakt beter en voorkomt dat de kruidenmix al te veel aanbakt. Kruidenmix die nog ‘dik’ aan de oppervlakte zit, smelt vanwege de suikers die er in zitten meteen aan de bodem vast. Eerst de pan en wat olie op temperatuur laten komen, tot zo’n 180 C, zoals altijd met braden. Dan het vlees er in. Eventueel even de stukjes kip voorzichtig lostrekken van elkaar met twee vorken terwijl de ene kant gaar wordt. Dan de kip zo lang laten bakken, dat er een mooi bruin korstje ontstaat, voor je de pan omschud. Eventueel de eigenwijze stukjes alsnog omdraaien en weer een bruin korstje bakken.

 Wel of geen olie, boter of vet?

Met een splinternieuwe anti-aanbakpan kom je er waarschijnlijk nog wel mee weg, maar na een tijdje wordt ook een keramische pan toch wat minder glad. Behalve tegen het plakken, helpen olie of boter ook om de warmte van de pan door te geven aan het voedsel.  Vooral bij vaste waren zoals aardappels, gepaneerde schnitzel, etc is er meer oppervlakte die via de olie verhit wordt, dan wanneer je zonder olie zou bakken. Dit geeft een veel beter en gelijkmatiger resultaat.

Bij zachte of in eerste instantie zelfs vloeibaar voedsel, zoals een omelet, is pancontact het probleem niet, maar zal bij pannen die wat langer in gebruik zijn, toch wat olie nodig zijn om plakken te voorkomen. Vooral een omelet zal zonder olie aanbakken omdat er veel eiwitten in zitten.

Gebruik een plantaardige olie die goed tegen de hitte van het bakken kan, zoals

 • arachide-olie
 • maiskiem-olie of
 • zonnebloemolie

Niet alle plantaardige olie kan goed tegen zulke temperaturen (140 tot 185 ºC). Olijfolie is bijvoorbeeld best gezond en prima voor door de salade, maar niet om op 180º mee te bakken. Het zal dan snel verbranden en ook bitter gaan smaken.

 

5 gedachtes over “Keramische anti-aanbak pan schoonmaken”

 1. mijn keramische pan heb ik enkele maanden en roer altijd met een ronde melanine lepel er in ,maar toch zijn al enkele putjes in de keramische laag? raar;

  1. Soms zie je pannen die niet een volledig vlakke bodem hebben. Vaak is dan toch het putje ook bekleed met keramiek. Ook als het echt een kleine beschadiging is, is dat geen probleem, omdat een klein putje in de laag niet leidt tot loslaten van de hele laag.

 2. Bedankt voor de schoonmaak tip met het schuursponsje. Ik heb heel zacht een kunststof schuursponsje over de aangebrande vlek gewreven gewoon met een beetje afwasmiddel. En weg was t . Ik had t niet gedurfd met een schuurspons als t hier niet had gestaan.

 3. Hallo, de bovenstaande tips etc. Gedaan maar ondanks dat blijven mijn sola keramische pannen aanbakken.
  Zelfs een uitsmijter bakken gaat niet deze moet ik uit de pannen schrapen.
  Ik heb 3 koekepannen en een braadpan.

  Ik zie graag een tip wat ik nog kan doen voordat ik ze in de klio deponeert

  1. Keramische pannen zijn dan wel harder en minder kwetsbaar dan Teflon pannen, maar ze worden vroeg of laat wel minder glad. Het zuur in voedsel en het zout van de vaatwasser maakt de laag dof, je krijgt kleine krasjes van opscheplepels en dergelijke. Als ik ze in de vaatwasser heb gewassen en ik ga bijvoorbeeld aardappelen bakken, bakken ze ook compleet aan.

   Na het bakken wat water er in zetten en een tijdje laten staan en dan even met de hand afwassen is eigenlijk veel beter.

   Wat je nog kan proberen en wat door fabrikanten doorgaans niet geadviseerd wordt, maar wat ik zelf wel eens doe en aangezien je ze anders toch weggooit: Met een beetje fijn schuurmiddel zoals Cif (voorheen Jif) schuren met een katoenen doek. Wel goed schoonspoelen daarna uiteraard.

Geef een antwoord