Blijft een keramische anti-aanbak pan goed?

Begin dit 2012 kocht ik twee keramische anti-aanbak pannen, nadat mijn toch vrij dure teflon anti-aanbak pannen alweer gingen aanbakken. Ze bevielen heel goed, maar hoe houden ze zich na bijna een jaar dagelijks gebruik?

Blijven Anti-aanbakpannen goed? Een update

Inmiddels zijn we ruim 10 maanden later. Ik heb de keramische anti-aanbakpan vrijwel elke dag gebruikt. Zeker een paar honderd keer is er mee gebakken, geroerbakken of gestoofd: Omeletten, spek, gekruide tofu, ei met plakjes tomaat, Toscaanse aardappelpartjes 🙂 ui, paprika, courgette, tartaar, kortom van alles.

Omdat het zo goed beviel en mijn grootste anti-aanbakpan ook versleten was, heb ik kort na de eerste een tweede, grotere gekocht van dezelfde serie. Het merk zou niet al te veel uit moeten mogen maken, omdat het materiaal hetzelfde is, maar ik hoor het graag als u andere ervaringen heeft.

De uitgangspunten van de anti-aanbak-pannen-test

Ik ben zuinig op mijn spullen en dus ook met deze altijd pannen voorzichtig omgegaan. Een enkele keer is er een deksel tegenaan gestoten en dan springt er wel eens een minuscuul stukje van een rand af, maar dit is nauwelijks te zien en heeft geen invloed op het bakken. De pannen was ik meestal met de hand af, maar ze zijn ook wel eens in de vaatwasser beland. Het nadeel daarvan is, dat de pannen er weer stroef en schraal uit komen. Het duurt een bakbeurt voordat ze weer goed vettig zijn.

Verder heb ik er goed op gelet, dat de pannen nooit in één keer van koud naar loeiheet zijn opgewarmd. Als ik twijfel of de temperatuur te hoog wordt, gebruik ik zelfs een infra-rood temperatuurmeter om er zeker van te zijn dat de temperatuur van de pan nooit boven de 185º C komt. Volgens de fabrikant kan de pan tot 450º C aan dus dit zou geen probleem moeten zijn.

Keramische anti-aanbak pannen na een jaar gebruik
De keramische anti-aanbaklaag van deze pannen is na veel gebruik enigszins verkleurd en wat doffer geworden, maar werkt nog goed. Aardappels bakken bijvoorbeeld niet of nauwelijks aan.

Hoe moet gezegd worden: Het echt super-gladde effect is er toch vanaf. Waar de pan via inductie opgewarmd wordt, is de anti-aanbaklaag een beetje lichtbruin verkleurd en de laag is niet meer zo glad als eerst. De grotere pan heeft hier aanzienlijk minder last van, waarschijnlijk doordat hij door het grotere oppervlak wat geleidelijker warm wordt. Wel bladdert de lak daarvan aan de onderkant enigszins af. Daar heeft de kleinere keramische pan geen last van. Eigenlijk heeft dit minder met de keramische laag te maken en je merkt er verder niets van bij het bakken.

Onderkant van twee keramische anti-aanbakpannen na een jaar gebruik
De onderkant is bij de grotere pan wat af aan het bladderen.

Toch is de binnenkant nog steeds hard, glad en vlak. De laag is iets doffer geworden en wat verkleurd, maar is nog steeds anti-aanbak en blijft daarmee in ieder geval veel langer goed dan bij de diverse Teflon pannen die ik versleten heb.

Conclusie na twee jaar keramische anti-aanbak pannen gebruiken

Ook keramische anti-aanbak pannen blijven niet zo perfect glad als bij aankoop. Toch bakken ze ook na geruime tijd nog nauwelijks aan. Teflon en Tefal anti-aanbakpannen kun je na een of twee jaar weggooien, omdat de teflon-laag versleten is. Keramische pannen blijven jaren langer goed dan Teflon anti-aanbak pannen en zijn in aanschaf even duur, maar op lange termijn financieel gezien duidelijk een betere keuze.

Zeker in vergelijking met gewone pannen zijn ze praktischer. Ze bakken minder aan waardoor het bakken beter lukt en de pan makkelijker schoon te maken is. De prijzen liggen ongeveer gelijk aan gewone en Teflon pannen, maar er wordt bij de productie van keramiek geen giftige stoffen zoals PFOA (perfluoroctaanzuur) gebruikt.

Keramische anti-aanbakpan schoonmaken

Ik heb de pannen alweer verschillende jaren. Vooral de kleinste pan werd steeds minder glad, kreeg steeds meer last van aanslag en bakte daardoor eerder aan. Daar heb ik wat op gevonden. Lees hoe je een keramische anti-aanbak pan schoonmaakt.

Geef een antwoord