Eigen ontwerp LED lamp aan wand

In onze nieuwe woning wilde we de muur mooie egaal, diffuus verlichten. Natuurlijk moest het een energiezuinig lamp zijn. Uiteraard moest de verlichting perfect aansluiten bij de wand, passen bij de rest van de kamer en niet te duur zijn.

Uiteindelijk kon ik geen lamp vinden die ook maar enigszins aan onze eisen voldeed, dus besloot ik er zelf een te maken. Het kostte wat tijd en moeite maar het resultaat mag er zijn: Een unieke LED wandlamp die perfect aansluit bij de sfeer en stijl van de kamer. Minimalistisch en toch bont. Het LED-licht valt mooi diffuus langs de muur. Het stroomverbruik is minimaal, slechts een paar Watt.

LED wandverlichting ontwerpen en testen

Eerst heb ik een ontwerp gemaakt en met een stuk karton uitgeprobeerd of het effect naar mijn zin was. De afmetingen van de strook trespa, de positie ten opzichte van de meubels en de positie en straalrichting van de LED balken bepalen niet alleen de figuurlijke uitstraling van de lamp maar ook de letterlijke uitstraling van het licht.

De muur moest zacht worden aangelicht, maar zonder een storende reflectie in de flatscreen TV te veroorzaken. Uiteindelijk heb ik nog een extra strookje witte LEDs toegevoegd boven de bank, die als leeslamp dienst kan doen.

Voor de LED-verlichting zelf gebruikte ik een LED-kit die eigenlijk bedoelt is voor montage onder een auto. De voordelen zijn:

  • de vormfactor: langwerpig
  • ondanks de weggewerkte elektronica is de verlichting toch makkelijk te bedienen via de afstandsbediening
  • betaalbaar

Nadeel was dat het veel tijd kostte alles netjes te ontwerpen en te bouwen. Hier een video van het eindresultaat: Een LED multi-color wandlamp met afstandsbediening!

Geef een antwoord