Goedkope zonwering voor een Velux dakraam

In de zomermaanden wordt het erg warm op zolder, doordat er veel zon door de schuine dakramen naar binnen valt. Het gebruik van zonwering ligt voor de hand. Je komt er al snel achter dat de meeste zonwering niet geschikt is voor schuine ramen. De veelgebruikte GGU SK06 Velux ramen zijn al voorbereid, waardoor je eenvoudig en snel de bijpassende zonwering kunt  plaatsen. Prachtig. Daar hangt echter een wel heel stevig prijskaartje aan: al gauw € 160 per raam voor de goedkoopste, eenvoudigste uitvoering verduisterend rolgordijn. Voor twee ramen dus € 320 aan zonwering.

Duur in verhouding tot wat je er voor krijgt:

  • Geen technisch hoogstandje
  • Geen bijzondere materialen
  • Een massaproduct waar weinig manuren in zitten.

Ter vergelijking: Dit Velux dakraam zelf kost ongeveer € 450 en daar zit verhoudingsgewijs veel meer arbeid en waardevol materiaal (aluminium, dubbel glas) in en het heeft een veel groter praktisch nut.

(Er bestaat ook zonwering aan de buitenkant, maar dit werkt met haakjes en kan alleen gebruikt worden als het raam open is. Dat leek me niet ideaal. De ervaring leert bovendien dat dergelijke losse screens nogal eens gaan klapperen door de wind.)

Besparen op Velux dakraam zonwering

Goedkope zonwering voor Velux dakraamNa enig rondkijken vond ik een betaalbare zonwering voor een Velux dakraam. Een véél goedkopere zonwering zelfs, door in plaats van de ‘officiële’ versie, een Ikea verduisterend rolgordijn te gebruiken. Kosten: € 14,95 per stuk, dus € 29,90 voor twee ramen, nog geen tiende van de Velux-prijs. In diverse breedtes verkrijgbaar.

Allerlei warenhuizen en bouwmarkten en postorderbedrijven rolgordijnen: Leen Bakker, Blokker, Gamma, HEMA, Kwantum, Otto, etc, dus kijk gewoon even rond wie de kleur en maat heeft die je wil. Ook vrijwel alle ‘echte’ winkels hebben hun inventaris nu wel op internet staan.

Dan hangen ze nog wel recht naar beneden. Dit is eenvoudig op te lossen door bij de lokale bouwmarkt een paar L-vormige haakjes te halen. Ze kosten hooguit een euro per stuk. Boor een gaatje in de onderkant van het rolgordijn, meet boor het gaatje voor in de dag en schroef het haakje op zijn plek.

Je moet de rolgordijnen zelf vastschroeven dus je bent er waarschijnlijk een uurtje mee bezig om het netjes uit te meten, voor te boren en vast te schroeven, maar dan heb je wel een kleine € 300 bespaard.

Geef een antwoord