De leuke kant van BTW-aangifte volgens ING

De leuke kant van btw-aangifte, volgens ING.De meeste ZZP-ers en andere ondernemers moeten elk kwartaal BTW-aangifte doen. De zogenaamde omzetbelasting die ze de 3 maanden ervoor hebben betaald of geïnd voor de fiscus, moeten dan berekend, aangegeven en verrekend worden.

Elke cent afwijking is er één teveel. Er zijn verschillende BTW-tarieven. Foute of te late opgaves en betalingen worden met een fikse boete bestraft. Verrekeningen met het buitenland zijn vaak ingewikkeld en tijdrovend. Kortom, als ondernemer krijg je het gevoel dat je wel erg veel onbetaald administratief werk aan het doen bent voor de Belastingdienst. Sterker nog, veel ondernemers laten dit door een boekhouder doen, voor honderden euro’s per jaar, omdat ze het te ingewikkeld vinden en/of bang zijn fouten te maken en de bijbehorende boete.

Reserveert u geld voor uw btw-aangifte?
De ING meent desondanks dat er een leuke kant aan de BTW-aangifte zit. Het bedrag aan BTW dat je tijdens het kwartaal reserveert, kun je namelijk op een spaarrekening zetten! Briljant. Dat gaat een leuk extraatje opleveren. Rekent u even mee?

  • De gemiddelde ZZP-er verdient zo’n € 33.000 bruto. Stel dat u nog een keer dat bedrag aan materiaal verkoopt. Samen € 66.000.
  • Het BTW-bedrag wordt daarmee hooguit 21% van 66.000 = € 13.860.
  • Uitgaande van een gelijkmatige opbouw staat er gemiddeld maar de helft van dit bedrag op uw zakelijke spaarrekening: € 6.930. Het maakt hierbij niet uit of u maandelijks, per kwartaal of per jaar omzetbelasting betaalt.
  • De rente die ING geeft is op dit moment (februari 2016) voor een dergelijke zakelijke spaarrekening slechts 0,35%. Per jaar levert dit € 24,24 op.

Het snijdt geen hout om te spreken van een leuke kant van € 24 terwijl puur en alleen een zakelijke ING-rekening aanhouden al € 114 per jaar kost, zonder de betaalkosten.

Als er meer dan € 50.000 op de spaarrekening staat, krijgt u daar zelfs een nog lager percentage over: 0,25%.

Geef een antwoord